KRÖNIKA. Robin Palmblad reflekterar kring vår roll som konsumenter och beskriver hur vi kan ändra våra köpvanor.

Vår familj valde nyligen att göra en omstrukturering i vilka företag som vi stödjer ekonomiskt genom vår konsumtion. I denna artikel går jag igenom det bakomliggande resonemanget och hur det förändrade köpbeteendet påverkar oss själva och företagen.

Ett vardagligt inslag av ekonomisk kamp

Ibland i diskussionerna kring matbordet så kan vår familj låta som pensionärer. Vi skärskådar nämligen allt som vi konsumerar. Främst av ideologiska orsaker, men även ekonomiska. Vi har nu valt att sluta konsumera all vår mat på Ica samt slutat köpa våra bläckpatroner från företaget Inkclub. Anledningen kan tyckas trivial, men vi känner ärligt talat inte för att göda människor som inte vill vårt folk väl.

Många bäckar små blev till en å. Nu är det slutkonsumerat för vår del på Ica.

Många bäckar små blev till en å. Nu är det slutkonsumerat för vår del på Ica.

Koncernen Hakon Invest äger 40 procent av Ica och hela Icakuriren genom mediagruppen Forma Magazines. Ställs detta i samband med att Ica producerade en reklamfilm på arabiska samt att Icakuriren låter sina skribenter deklarera att svenskar inte existerar så var det hela ”klappat och klart”, då det kom till vår lilla bojkott.

Matvarukedjor i vår närhet

Detta skrev en nationell till oss gällande vilken matvarukedja som bör stödjas:

”För några år sedan så frågade Strömsunds kommun både Ica och Konsum på orten om de kunde tillhandahålla halalslaktat kött. Ica svarade nej, Konsum sa ja och tog hem halalslaktat kött och annonserade stort i en av frysdiskarna. Efter att protester mot Konsums agerande så gav de faktiskt upp till sist. Konsums chef i Strömsund är en inbiten sosse, men också en trevlig man att prata med och jag tror faktiskt att han lyssnar på folk. Flera av kassörskorna på Konsum har helt öppet klagat många gånger på muslimerna som handlar där!

Cetehallen i Ramsele bör man aldrig sätta sin fot i – de struntar totalt i vad man säger och är dessutom mycket dyra. Korvkiosken som ligger intill är också det ett asylkramarnäste. På Ica i Junsele har jag aldrig sett något halalslaktat…”

Våra val och vad det innebär

För oss blev valet enkelt. Vi prövar nu Konsum/Coop-forum istället eftersom de lokalt verkar vara det bästa alternativet. Enligt dem själva så har ”Coop den svenska marknadens största sortiment med 1744 ekologiska och miljömärkta varor”. Tyvärr säljer de halalslaktad kyckling numera, och om vi hittar ett alternativ som inte gör detta så kommer vi istället att stödja dem.

Halalslaktat kött är för att tillgodose muslimer. Märkningen som syns innebär att slakten skett genom att djuren fått blöda ihjäl istället för att ha blivit avlivade snabbt.

Halalslaktat kött är för att tillgodose muslimer. Märkningen som syns innebär att slakten skett genom att djuren fått blöda ihjäl istället för att ha blivit avlivade snabbt.

Vi kommer även att sluta köpa våra bläckpatroner från Inkclub eftersom Hakon Invest även äger det företaget.

För Ica så innebär det i runda slängar att det handlas matvaror för 5000 kr x 12 = 60.000 kr mindre årligen i butikerna. Inkclub kan även räkna med att det köps bläckpatroner för cirka 500 kr mindre årligen. Och Hakon Invest kan räkna med att deras bolag i runda slängar kommer att omsätta 60.500 kr mindre årligen.

Kritisk konsumtion

För övrigt så kommer jag snart att köpa en riktigt bra motorsåg. Det lutar mot en begagnad Husqvarna som producerats i Sverige. Reservdelar till sågarna finns i den lokala järnhandeln och den bör stödjas.

Företaget Lysman som annonserar på Friatider.se kommer även att få sig en beställning efter att de lampor som vi tyvärr beställt från företaget Lightclub, som ägs av Hakon Invest, tagit slut.

Det nationalsocialistiska tankegodset hjälper en allt som oftast i sådana här vardagliga avvägningar. Ofta är det även intressant att granska företag på detta vis i samband med större köp, eller återkommande konsumtion. För multinationella jättebolag så är det inte mycket pengar i det stora hela. Men i och med att fler svenskar anammar kritisk konsumtion så växer dessa summor till enorma belopp. Och i det långa loppet så kommer det att innebära att de företag som gynnar svenska intressen kommer att tjäna mer pengar.

Kritisk konsumtion blir alltså något värt att satsa på!


  • Publicerad:
    2013-01-08 00:35