Årets första natt, alltså natten till den första januari 2005, blev för två unga människor den sista natten av oskuldsfull ungdom. Låt oss kalla dem Johanna och Håkan. Vi vill varna för att det som nu måste berättas kan uppfattas som obehagligt…

Johanna och Håkan bor i Falkenberg, en vacker stad belägen mitt i Halland. Under vendeltid var Falkenberg ett politiskt centrum och en viktig länk för handel och kulturellt utbyte. Laxfisket har varit en viktig näring för staden vars stolta historia kan ge näring åt många fantastiska berättelser. Tyvärr har staden precis som resten av landet nu fallit i förrädarhand och kanske ger det som Johanna och Håkan råkade ut för en signal om hur stadens framtida historia kommer att se ut.

Johanna och Håkan hade tillbringat nyårsaftonen på restaurang Hertigen Island med några vänner. Klockan hade närmat sig två och det hade blivit dags att avsluta kvällen. Håkan ringde för att få tag på en taxi men tyvärr fanns inga taxibilar att tillgå. Håkan och Johanna beslutade sig därför för att gå till fots. Håkan bor vid Skrea strand, en rejäl bit att gå från restaurangen.

Ungefär samtidigt som Håkan och Johanna beslutar sig för att gå hem kör en grå Renault Clio långsamt runt på Falkenbergs gator. I bilen sitter fem somalier, de behöver pengar och letar därför efter svenskar att råna. Somalierna är förvånansvärt lugna med tanke på att de just rånat och misshandlat en ung man som de erbjudit skjuts. Den unge mannen lyckades dock fly sedan tumult uppstått vid en uttagsautomat till vilken de skjutsat honom. Mannen hann iväg innan det att somalierna lyckats få någon större summa pengar från honom. De letar nu efter nya offer som de kan råna för att få ihop mer pengar.

Längre fram ser gänget ett ungt par som hand i hand promenerar längs med kanten på vägen. De har funnit sina nästa offer men inser att bilen inte kommer att rymma två ytterligare passagerare så två av somalierna i baksätet kastas efter en del gapande ut på gatan. Tre av somalierna Hamse Abyan, Abdiqani Ibrahim Osman och Ahmed Ibrahim Mohamud sitter kvar. Bilen kör sakta fram längs gatan och stannar så småningom nästan ljudlöst bredvid Håkan och Johanna. Höger bakdörr öppnas och en av somalierna sticker ut sitt huvud. Han frågar paret om de behöver skjuts någonstans.

Håkan och Johanna blir glada, de vill gärna ha skjuts – natten är kall och det är en bra bit att gå. Håkan erbjuder sig att betala en hundralapp som tack för hjälpen. Håkan hoppar in i mittensätet och Johanna sätter sig till höger om honom.


Samma nyårsafton, nästan samma tidpunkt, i Göteborg: Två svenska flickor gör från Friskväderstorget sällskap med – trots upprepade varningar från bekanta – fyra eller fem främlingar på väg till en fest. På en gångväg genom ett skogsområde gruppvåldtas ena flickan och den andra misshandlas grovt med en fjäderbatong. (Foto: Polisen)

Bilen börjar rulla, det är Mohamud som kör. Stämningen i bilen förändras och de tre somalierna hänger alla mot framsätet och pratar intensivt med varandra på ett främmande språk. De vill ha pengar för färden på en gång. Håkan svarar att de får dem när de är framme vid Skrea strand. Hamse blir genast hotfull och Håkan ger honom hundra kronor som utlovat. Johanna påtalar att det verkar som om färden går åt fel håll men Håkan svarar att de troligen bara väljer att köra över Hjortsberg. En av somalierna hör detta och svarar att det är just det de gör – kör över Hjortsberg.

Håkan och Johanna litar på somalierna och fäster ingen större uppmärksamhet på körningen. Håkan märker efter ett tag att färden inte går mot Skrea strand. Han blir misstänksam och när bilen svänger in på parkvägen blir han riktigt rädd. Plötsligt stannar bilen – Johanna känner inte igen sig.

Dörren där Johanna sitter rycks upp och hon möts genast av en kniv, en av somalierna Hamse, skriker att det är ett rån. Han vill ha Johannas värdesaker. Johanna slits ut ur bilen, Håkan likaså. Johanna ger sin handväska till Abdiqani men han vill ha något mer. Med en kniv mot sin hals släpas Johanna bort. Mohamud och Hamse för med våld med sig Håkan en bit bort från bilen. Han tvingas ned på knä och hans fickor vittjas. Minsta motstånd från Håkan möts av kraftiga slag mot hans skalle. Sedan Mohamud letat igenom fickorna på Håkan kommer Hamse och upprepar proceduren ännu en gång för att vara säker på att inget värdefullt missats. Mohamud sliter också av Håkan hans kavaj. Under kraftigt våld förhörs Håkan om vilken kod han har till sitt bankomatkort. Håkan svarar flera gånger men får trots detta motta flera hårda slag mot skalle och kropp. Varmt blod pulserar fram från Håkans ansikte, han får en armbåge i nacken och ett knä i ryggen och trycks ned mot marken.

Håkan undrar varför somalierna inte ger sig – de har ju redan tagit allt av värde! Nu hör han Johannas rop på hjälp. Håkan är nu riktigt rädd. Han skriker att de skall låta henne vara – i det läget förstår han ännu inte att två av somalierna just i det ögonblicket våldtar Johanna. Håkan får ytterliggare ett flertal slag då han vägrar vara tyst men när han hör Johanna skrik får han av vrede nya krafter. Plötsligt har han övermannat en av somalierna och får honom under sig. Håkan samlar sig, sliter sig loss och försöker ta sig fram till Johanna. Han ser hur hon ligger på marken med två somalier över sig.

I ren vrede kastar sig Håkan fram mot de två somalierna som skändar Johanna, de flyger upp från marken och Håkan får i tumultet ta emot fler slag som får honom att bli omtöcknad. Somalierna tar nu till flykten och hoppar in i bilen som sedan kör iväg. Johanna försöker få på sig sina kläder samtidigt som Håkan springer efter bilen för att kunna ta registreringsnumret vilket han lyckas med. Håkan larmar polisen.

På platsen för våldtäkten hittar polisen bland annat Johannass ena örhänge som slitits loss under det att de två somalierna våldtog henne. Johanna har än idag mardrömmar om det inträffade.


  • Publicerad:
    2005-04-19 00:00