VECKANS FRÅGA. Att umgås med släkt och vänner samt jultraditionen är det bästa med julen enligt Nordfronts läsare.

veckans-fraga-julen37 procent av Nordfronts läsare anser att det är viktigare att umgås med släkt och familj än själva jultraditionen (24 procent). 12 procent röstade dock på julmaten, som till stor del är en del av jultraditionen.

Omröstningen visar att kommersialismen kring julen inte är något för Nordfronts läsare. Både mörkret och julens stämning anses vara viktigare än en massa julklappar, Disney eller Tomten, som idag blivit förknippad med amerikansk antikultur och gärna står med en Coca Cola i handen i reklamerna.

Noterbart är även att hela 9 procent inte firar julen.

I kommentarsfältet skrev Angantyr om traditionen:

Det är frestande att skriva julmaten men det får bli jultraditionen. Den är oerhört gammal. Jul betyder solskiva och är en högtid som våra förfäder firat i tusentals år. Jolnir, julguden, som är Oden och det riktiga ursprunget till jultomten. Tänk på yggdrasil när ni tar in granen och sätt ut en havrekärve till Odens häst Sleipner. Sen är ju faktiskt julmaten och det smakrika julölet också en viktig del av jultraditionen.

Karl försvarade jul-teve något och menade att det finns alternativ som ännu inte blivit censurerade eller borttagna:

Vill man inte se det censurerade Kalle på burken räcker så väl den ljuvliga ”Tomten” av Viktor Rydberg från 1941 som ser far och son ”ren genon många leder”. Nyttigt budskap i juletider.

Och Bonde-Lars firade jul på gammalt vis.

Det bästa med julen är att göra fint i stallet. Lukten av nyhuggen granris på julaftonsmorgonen när jag smyger in för att mjölka. Sen äkta risgrynsgröt med gårdens gräddmjölk. Det står man sig på hela dan.

Veckans fråga är nu borttagen. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2016-12-26 14:00