MUSIK. Helt apropå att högtiden Halloween var igår, presenterar Nordfront denna vecka låten Halloween med det tyska powermetal-bandet Helloween.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Helloween bildades 1984 i Hamburg av medlemmar från banden Iron Fist och Gentry. Inledningsvis var det gitarristen Kai Hansen som sjöng, men efter en självbetitlad EP och debutalbumet Walls of Jericho (1985) anlitades sångaren Michael Kiske.

Läs mer om högtiden Halloween här.

Man spelade således in två skivor som skulle komma att lägga grunden till hela powermetal-genren: Keeper of the Seven Keys part 1 (1987) och Keeper of the Seven Keys part 2 (1988). Veckans låt är hämtad från Keeper of the Seven Keys part 1.

Från början var det hela tänkt att ges ut som ett dubbelalbum, men detta gick skivbolaget inte med på, antagligen för att man ville mjölka skivköparna på mer pengar. 1994 bytte bandet sångare igen, denna gång till Andi Deris som debuterade på albumet Master of the Rings, av många ansedd som en av deras bästa skivor. Kai Hansen lämnade gruppen 1989 och bildade istället det egna powermetal-bandet Gamma Ray. Helloween har fortsatt att turnera och spela in skivor och 2017 återförenades gruppen med alla tre sångare för en världsturné.

Trots att Helloween inte på något sätt är kontroversiella, och trots att deras låttexter i princip är helt opolitiska, har de ändå lyckats provocera ett visst ”utvalt” folk. Så sent som 2004 florerade det rykten i Israel om att bandet skulle vara…ANTISEMITISKT! Detta på grund av en singel som släppts nästan 20 år tidigare, med den fruktansvärda titeln ”Judas”. Man kände sig även av någon anledning kränkt av bilden på framsidan av Walls of Jericho-omslaget. Läs mer om detta här.

Styrkan i powermetal ligger kanske i att man lyckats göra ”hård” musik som inte handlar om droger, dekadens eller satanism och istället försöker förmedla en lite mer positiv känsla. Låtarna handlar ofta om att kämpa för goda syften och inte låta sig luras av mörka krafter, utan att för den skull vara någon slags ”kristen” hårdrock.

Det finns ett parti i låten Halloween som sammanfattar det hela i form av en sorts inre dialog:

I am the one, doom’s in my hands
Now make your choice,
Redeemed or enslaved

I’ll show you passion and glory?
He is the snake
I’ll give you power and abundance
He’s the corrupter of man

Save me from the evil one
Give me strength to carry on
I will fight for all mankind’s
Deliverance and peace of mind


  • Publicerad:
    2019-11-01 20:00