MUSIK. Nordfronts sporadiske skribent Linus Persson plockar en udda fågel och kikar närmare på något som vid första anblick kan liknas vid rysk Hollywood-nazism. Läs hans chockerande slutsatser om du vågar.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Jag tänkte denna vecka försöka mig på att recensera en nyligen fyndad samlings-cd/dvd med det bisarra ryska bandet Korrozia Metalla. Bandnamnet är ryska och betyder löst översatt ”rostig metall”. Gruppen bildades 1984 i Moskva av basisten Sergey Troitsky, även känd som Pauk (”spindel” på ryska).

Första albumet, Orden Satany (Order of the Satan) släpptes 1988 och består av thrash metal med influenser av punk och hardcore, så kallad crossover thrash. Bandet gjorde sig kända för sina provocerande texter och spektakulära scenshower med strippor, fyrverkerier och sataniska symboler, alltså inte helt olikt amerikanska ”chock-rockare” (dock utfört på ett hemsnickrat ryskt vis som har sin charm).

På 90-talet ändrades dock konceptet då Pauk bytte ut samtliga originalmedlemmar. Låtarna började nu ha en mer politisk och humoristisk inriktning samtidigt som liveframträdanden fick en mer ”militärisk touch” (bland annat anlitades en Adolf Hitler-imitatör till showen). Sedan dess har bandet förknippats med ”högerextremism” och flera av deras låtar har förbjudits. I april 2017 spelade bandet på en specialkonsert med namnet Rock Against NATO.

Skivan jag har lyssnat på heter Russian Vodka (titeln är tagen från ett album som släpptes 1989 med samma namn) och är en slags ”greatest hits” med material från 1986 fram till 2007. Tyngdpunkten verkar ligga på de mer rasistiska grejerna från 90-talet och framåt vilket ju välkomnas och man har även pyntat samlingen med två covers. Den ena är kanske världens mest sönderspelade låt, Sweet Home Alabama och den andra är en helt okej version av Skrewdrivers Hail the New Dawn. Hur låter bandets egna material då? Rätt jävla bra faktiskt, efter några genomlyssningar kan jag gnola med i fina bitar som Ni-ger, Freedom or Death, Kill the Sunarefa och Slava Russia. Låten It’s Good har en passande titel för den är också bra.

Soundet på dessa låtar är som sagt en sorts blandning av punk och thrash metal men två spår på skivan sticker ut: Too Late är en finstämd powerballad utan hårsprej och Nicht Kapituliren bjuder på skruvad Hitler-techno av bästa ryska märke (veckans låt är dock inte samma version som återfinns på skivan). Samlingen är utgiven av det smått legendARISKA skivbolaget Vinland Winds Records, som kanske är mest känt för deras släpp med diverse NSBM-band (NationalSocialistisk BlackMetal). Russian Vodka är för övrigt det sista som Vinland Winds gav ut efter att grundaren Richard P. Mills begått självmord 2006.

Inuti skivomslaget finns en intressant tidningsartikel från 1993 skriven av Peter Klebnikov, med den fantastiska titeln ”Nazi Heavy Metal: Bizarre Threat to Russias Future”. I den återges delar av en intervju med ”Spider” där han konfronteras angående låten Kill the Sunarefa (som verkar betyda ”svarting” eller icke-vit). ”Of course, we do not want to kill blacks. But to us they symbolize the chaos in Russia, just like jews symbolize the chaos in pre-war Germany…People don’t come to our concerts to kill anyone. They come for the show, for the noise, for the naked chicks onstage.” Vid tidpunkten när artikeln skrevs kampanjade Sergey ”Spindeln” Troitsky för fullt som kandidat i borgmästarvalet i Moskva. Han gick till val på att varenda ”sunarefa” skulle utvisas.

Avslutningsvis skulle jag vilja höja ett varningens finger för den medföljande DVDn som dokumenterar ”Kannibal”-turnen från 1991. Den är nämligen på tok för lång och inte speciellt bra, utan påminner en hel del om Panteras gamla ”Vulgar Videos” fast (ännu) oseriösare och på ryska. Man blir bakfull bara av att se skiten.

Korrozia Metalla var definitivt ett bra köp och ett intressant band som visar att man kan vara lite ”oseriös” och humoristisk samtidigt som man politiskt har hjärtat på rätta stället.

Slutbetyg: Fyra hatkors av fem möjliga.


  • Publicerad:
    2019-06-14 20:00