MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Okie from Muskogee med den amerikanske countrymusikern Merle Haggard.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se

Merle Haggard är en countrymusiker, sångare och låtskrivare som föddes 1937 i Oildale, Kalifornien och har spelat in omkring 50 skivor. Haggard var en stökig yngling och satt på San Quentin när Johnny Cash gjorde sin berömda fängelsespelning. Detta inspirerade den unge Haggard och han bestämde sig för att starta sin egna countrykarriär.

Merle Haggard var en av de första som spelade vad som kommit att kallas ”Outlaw Country”. Denna country och westernmusik kom som en motreaktion på den mer mediokra och kommersiella countrymusiken kring 1960-70.

Veckans låt heter Okie from Muskogee och är tagen från albumet med samma namn. När skivan kom 1969 orsakade den mycket uppståndelse då den hyllar patriotismen och slår ett slag mot hela flower power-vågen. I låten Okie from Muskogee sjunger Haggard bland annat att människorna i ”Okie” (slang för Oklahoma) inte knarkar men ändå är fria samt riktar kritik mot den moderna dekadensen.

Versionen här ovan har även text vilket gör det väldigt enkelt att ta till sig budskapet som Haggard vill förmedla med låten.


  • Publicerad:
    2015-03-06 20:00