Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Veckans låt: Rupert Hine – “You Can’t Be Chased Until You Run Away”

Av Erik Forsell, 2020-12-31
erik.forsell@nordfront.se

MUSIK. Nordfront presenterar denna vecka Årets svensk till ära låten You Can’t Be Chased Until You Run Away med den engelske musikern och producenten Rupert Hine.

Årets svensk var en titel som SVT under åren 1984–1988 tilldelade den person i Sverige som ansågs ha stått i centrum för nyhetsrapporteringen under året.

Utmärkelsen lades ned för den hade fått dåligt rykte, eftersom den visade sig ha tilldelats synnerligen usla människor: Refaat El-Sayed, Hans Holmér och Ebbe Carlsson.

Priset avskaffades när det på förhand stod klart att det borde tillfalla Christer Pettersson, som lögnaktigt hade utpekats som Olof Palmes mördare.

Sedan dess har utmärkelsen Årets svensk tagits över av andra intressegrupper, numera av den ”politiskt oberoende” tidskriften Fokus. Allehanda rasfrämlingar, bögar och kulturmarxister brukar få utmärkelsen. Det fick även den yrkesmässigt kompetente och judemedvetne skolrektorn Hamid Zafar som nu i december fick sparken från sitt jobb efter det att hans personliga åsikter inte ansågs vara yttrandefrihetsvänliga.

Men i år utser jag själv årets svensk, och utmärkelsen går för ovanlighetens skull till en god svensk människa, Tommie Lindh.

Trots att de Sverigefientliga systemmedierna in i det längsta försökte tysta ned historien om hur den unge svenske mannen försökte hindra afrikanen Abubaker Mohamad Awad från att begå våldtäkter på en ung svensk kvinna, blev sudanesens framfart snart riksnyheter vid sidan om de döende traditionella systemmedierna, och Tommie blev ett namn på mångas läppar.

Tommie Lindhs försök att hindra Awad att våldta den svenska kvinnan ledde till att den kriminelle sudanesen mördade honom. Kräket Abubaker Awad förnekade att han var en kriminell. ”Egentligen” är han bara ”missförstådd”.

Som veckans låt Tommie Lindh till ära har jag valt den engelske låtskrivaren, musikern och producenten Rupert Hine med sin låt ”You Can’t Be Chased Until You Run Away” från 1994, med text av Hines favorittextförfattare, poeten Jeanette-Thérèse Obstoj.

Låten är hämtad från hans sista skiva med egen musik, The Deep End – fortsättningsvis ägnande han sig nästan uteslutande åt att producera andra artister, vilket också var hans huvudsakliga yrke.

Med The Deep End återvände Rupert till en mer avskalad stil som han hade i början av 1970-talet på album som Pick Up A Bone och Unfinished Picture; enkla arrangemang av sånger som framfördes utan vidare krusiduller.

Rupert Hine. Promotionbild.

Annars är han mest känd för att ha varit en mycket avancerad producent som var tidigt ute med att använda sig av musikdataprotokollet MIDI, digitalt samplade ljud och täta ljudbilder där frekvensseparationen ändå var så väl utmejslad att detaljer kunde höras.

Att skapa komplexa men tydliga ljudbilder lärde han sig mycket genom sin grupp Quantum Jump som försökte vara en sorts fusionfunkvariant av det judiska popbandet 10cc med skruvade texter och teman – utan att lyckas särskilt väl, vare sig konstnärligt eller kommersiellt.

Ibland, när det passade, kunde Rupert Hine göra mycket luftiga produktioner, som med Howard Jones syntpophits. Hine är också den som tillskrivs 80-talsmodet att ha våta trumljud med efterklang. Det blev så vanligt att han funderade på att själv börja använda torra trumljud igen.

Men äran att låta Rupert Hine låna ut sin låt till Årets svensk tillhör textförfattaren och poeten Jeanette-Thérèse Obstoj. Här får ni en svensk tolkning av texten.

Mörka stjärnor kan väcka dig
En vind så kall kan skaka dig
Men jag kommer att bära dig långt härifrån
Till en säkrare plats
Där ingen kommer att förfölja dig
Ingen kommer att utnyttja dig
Din oskuld är total
Och de skyldiga kommer att avslöjas…
I sinom tid
Stå på dig
Vänta på rösten
Stå på dig

Du kan inte bli jagad, förrän du flyr
Främlingar får dig på vakt
De kan till och med straffa och skada dig
Men jag lovar dig endast kärlek
Spara ditt förtroende åt mig
Dina rädslor förvirrar dig
När all ensamhet styr dig
Din ärlighet är underbar
Och den nakna sanningen kommer att avslöjas
I sinom tid…
Stå på dig
Vänta på din inre röst
Stå på dig

Du kan inte bli jagad om du inte flyr
Och jag tror, jag tror varje ord du säger
Jag gömmer dig bara tills ditt hjärta
Är lika lätt som en fjäder och sedan…
De kommer att tro på att din berättelse är värd
Mer än deras lögner
Jag håller dig bara tills ditt hjärta
Är lika lätt som en fjäder och sedan…
Låter jag dig flyga iväg…

Du kan inte bli jagad, förrän du flyr…

Tommie Lindh var inte kriminell.

Tommie Lindh var inte rasfrämling.

Tommie Lindh var inte kulturmarxist.

Tommie Lindh var hederlig, godhjärtad och hade ett stort civilkurage. Han är årets svensk.


  • Publicerad:
    2020-12-31 20:00