UTRIKES. I den kaliforniska staden Oakland bedrivs ett program för ekonomiskt bistånd för fattiga familjer – så länge de inte är vita.

I staden Oakland, som ligger utanför San Fransisco i Kalifornien, har borgmästare Libby Schaaf meddelat att staden kommer dela ut ekonomiskt bistånd – bekostat av privata bidragsgivare – till familjer som tjänar under 59 000 dollar om året. Hälften av bidragen reserverad för de som tjänar under 30 000 dollar per år.

I staden lever också ungefär 10 000 vita människor som har en inkomst som understiger fattigdomsgränsen på 12 880 dollar. Dessa utgör enligt Daily Mail 8 procent av de vita invånarna. Men just dessa fattiga invånare kommer inte få vara med och dela på pengarna, som enbart kommer delas ut till ”svarta, ursprungsbefolkning och färgade”.

Borgmästare Schaaf, som enligt den judiska tidningen Forward är judinna, försvarar beslutet med att medelinkomsten bland vita människor i staden är högre än för andra grupper, så därför ska man inte hjälpa fattiga vita.

Reaktionerna som citeras av Daily Mail är inte nådiga. ”Är det här ens lagligt? Kan en stadsregering lagligen ha ett program enbart för vissa raser?” frågar sig en person.

En annan användare pekar på att många vita höginkomsttagare inte ens kommer från staden, och att den sociala mobiliteten även för vita människor är begränsad.


  • Publicerad:
    2021-03-27 23:45