UTRIKES. Kravallpolis omringade den svenska ambassaden i Vitryssland.

Vitrysk kravallpolis omringade idag 11 september den svenska ambassaden i Minsk, rapporterar Expressen.

Två personer har flytt in på ambassadområdet och sökt asyl där. Det säger den svenska ambassadören till Sveriges Radio Ekot (SR).

Stämningen har varit lugn utanför ambassaden.

Flera kravallpoliser och en kostymklädd man syntes vid ambassadens baksida vid lunchtid. Två av dem lämnade lämnade platsen i en bil.

— Hittills är allt bra, sade en säkerhetsvakt på svenska ambassaden, enligt Expressen.

En civilklädd man med cornonamunskydd på en parkbänk satt mitt emot ambassaden och filmade journalister som ringde på den svenska ambassadens dörrklocka.

Orsaken till den polisiära närvaron tycks vara att de vill frihetsberöva två personer som tagit sig in på Sveriges ambassad för att söka asyl, vilket ambassadören i Minsk bekräftat för SR.

I en film som Telegramkanalen Belsat har publicerat säger en man att han är en vitryskt medborgare som tillsammans med sin pappa befinner sig på ambassadområdet i Minsk.

— Vi befinner oss just nu i Minsk, på svenska ambassadens område. I söndags pågick fredliga demonstrationer i Vitbesk, men, som i hela Vitryssland, började våldsamma gripanden.

Mannen berättar att han och pappan blev slagna av polisen och att de sedan dess hållit sig undan. På fredagen tog de sig in på ambassadsamrådet för att söka skydd.

— De släppte inte in oss. Men vad ska vi göra, de kommer slå oss. Vi bestämde oss därför för att ta oss över staketet, säger de enligt Expressen.

Utrikesdepartementet har ännu inte kommenterat händelsen, och det finns inga uppgifter om vilka eventuella brott de asylsökande personerna kan ha begått mot Vitryska staten.


  • Publicerad:
    2020-09-11 15:55