Dagens datum 23 juni: Denna dag 1897 föddes Winifred Wagner som ledde Bayreuthfestspelen och av de allierades ”avnazifieringsdomstol” ansågs vara en av Hitlers mest fanatiska anhängare.

winifred-wagner-löp

Winifred Wagner föddes i Hastings, England, som Winifred Marjorie Williams. Hon var dotter till en walesisk författare och journalist, John Williams, och den engelska skådespelerskan Emily Florence Karop. Winifred förlorade sina båda föräldrar innan två års ålder och blev uppfostrad i olika hem. Åtta år gammal adopterades hon av sin avlidna mors tyska släkting, Henrietta Karop, och hennes man Karl Klindworth som var musiker och vän av Wagner-familjen. Winifreds vägar till Tyskland och familjen Wagner ledde 1915 till giftermål med Siegfried Wagner, Richard Wagners son, med vilken hon fick fyra barn

Som ingift i Wagner-familjen lär det ha inte ha varit ett alltför stort steg för Winifred att på 1920-talet känna sympatier till den framväxande nationalsocialistiska rörelsen. NSDAP:s politik hade många beröringspunkter med Richard Wagners konst och livssyn, som dessutom delades av många av Wagners ättlingar. Richard Wagner såg i sitt konstnärsskap en kulturkamp mot judarnas destruktiva inflytande över germansk kultur. Hans ena dotter, Eva Wagner, gifte sig med rasfilosofen Houston Stewart Chamberlain och såväl Richard Wagners änka, Cosima, samt sonen Siegfried och dennes fru Winifred blev goda vänner till Adolf Hitler redan under 1920-talet. Hitler kallades i familjen för ”onkel Wolf”.

Richard Wagners bostad "Haus Wahnfried".

Richard Wagners bostad ”Haus Wahnfried”.

Winifred träffade Hitler första gången i München 1923 och blev övertygad om att han skulle bli ”Tysklands räddare”. I maj samma år gjorde Hitler sitt första besök i Richard Wagners bostad ”Haus Wahnfried” i den lilla staden Bayreuth i norra Bayern. Där omhändertogs han av bland andra Cosima Wagner, Richard Wagners änka och fru till kompositören Franz Liszt. I samband med de första mötena med Hitler gav Winifred Wagner följande omdöme om honom: ”Ögonen var otroligt aktiva, alldeles blå och stora och uttrycksfulla, och jag bjöd honom till Wahnfried eftersom han naturligtvis var otroligt intresserad av Wagners bostad.”

Hitler närvarar vid Bayreuthfestspel.

Hitler närvarar vid Bayreuthfestspel.

I slutet av året genomförde Hitler ett kuppförsök som misslyckades och ledde till att nationalsocialister sköts ner av polisen och att Hitler med flera kamrater fängslades. Winifred Wagner kom här att hjälpa till från utsidan. Bland annat utnyttjade Winifred Wagner och Eva Chamberlain sina kontaktnät för att samla in pengar, mat och kläder till de fängslades familjer. Winifred Wagner refererade vid denna tidpunkt till Hitler som ”denna tyska man … som har tagit på sig den farliga uppgiften att få arbetarklassen att öppna sina ögon för den inre fienden och mot marxismen och dess konsekvenser”.

Enligt dottern Friedelind Wagner gick hennes mor med i NSDAP redan 1920 eller 1921. Friedelind Wagner uppger i sin autobiografi att Winifred kallades in till polisen och varnades för hennes samröre med Hitler, men att ”inget kunde påverka henne”. Friedelind berättar också att hennes mor köpte kvantiteter av skrivbordspapper, karbonpapper, pennor, penslar, bläck och suddgummin som hon skickade i ett stort paket till Hitler i Landsberg-fängelset. Detta skrivmaterial ska sedan ha använts till att skriva första volymen av Mein kampf.

1930 dog både Cosima och Siegfried. Ledningen av Bayreuthfestspelen övertogs av Winifred Wagner. Bayreuthfestspelen, som hade grundats 1876, syftade till att framföra Richard Wagners operor och äger rum än idag under ledning av Richard Wagners barnbarnsbarn. Det var enligt Hitler Cosima Wagner som från början givit nationalsocialisterna inträde till Bayreuth. I Bordssamtalen säger Hitler: ”Det är Cosima Wagners förtjänst att ha skapat länken mellan Bayreuth och nationalsocialismen. Siegfried var en personlig vän till mig men han var alltid politisk neutral. Han kunde inte ha varit något annat, för annars hade judarna ruinerat honom”.

Bayreuths festspielhaus

Bayreuths festspielhaus

Om Cosima Wagner hade sett till att Hitler kände sig hemma i Bayreuth, var det Winifred Wagner som öppnade upp staden på vid gavel för nationalsocialisterna. Under 1930-talet, när den nationalsocialiska rörelsen var på frammarsch och Winifred Wagner skötte festspelen, blev nationalsocialismen till stor del synonymt med Bayreuth. En stor del av NSDAP:s elit kunde ses bevista festspelen och staden kläddes under festspelen med hakkorsfanor. Hitler kunde många gånger ses vid Haus Wahnfried och den gata som leder till Festspielhaus fick namnet ”Adolf Hitler Strasse”.

winifred-wagner1

Klicka för större bild.

Efter kriget greps och åtalades Winifred Wagner av de allierade. Hennes brott var att hon var ”en av Hitlers mest fanatiska anhängare”. Winifred dömdes av en ”avnazifieringsdomstol” till 450 dagars samhällstjänst och ett femårigt förbud att vara aktiv som lärare, predikant, redaktör, skribent eller radiokommentator. De allierade segermakterna konfiskerade även en stor del av hennes personliga tillgångar och ställde i domstolen som krav att Winifred Wagner skulle hålla sig borta från ledningen av Bayreuthfestspelen.

När festspelen återupptogs 1951 hade Winifred lämnat över ledningen till sina barn och höll sig undan offentligheten. Hon fortsatte dock att umgås med fruar till Tredje rikets män och andra nationalsocialister. I hennes bekantskapskrets fanns efter kriget Gerdy Troost, Karl Kaufmann, Will Vesper, Hans Severus Ziegler, Ilse Hess, Edda Göring och Oswald Mosley. Ilse Hess och Edda Göring sågs ofta sitta med familjen Wagner under festspelen som särskilt inbjudna gäster av Winifred Wagner.

Winifred avled 1980 och ligger begravd bredvid sin make i kyrkogården i Bayreuth. En intervju från 1975 visar att Winifred Wagner ända till sin död förblev just en av Hitlers mest fanatiska anhängare:

Jag kommer aldrig förneka min vänskap med Hitler. Jag kan inte göra det…Jag kan helt och hållet separera den Hitler jag kände från det han anklagas för i dessa dagar. Den del av honom som jag kände, så att säga, skattar jag lika mycket idag som tidigare. Om Hitler hade kommit in genom dörren idag hade jag blivit lika nöjd och glad som alltid att få se honom och ha honom här.


  • Publicerad:
    2013-06-23 12:17