ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Microsofts nya spelkonsol Xbox One släpps snart till konsumenter. Konsolen innehåller funktioner som får vilken säkerhets- eller underrättelsetjänst att jubla av lycka.

Spelkonsolen Xbox One släpps på marknaden om en dryg månad. Trots att maskinen ännu inte finns på marknaden har den redan orsakat stora kontoverser när specifikationerna efter hand har släppts.

Till en början fanns det krav att Kinectenheten alltid måste vara ansluten och aktiverad, utan den skulle maskinen inte kunna användas. Det fanns även ett krav att maskinen måste ha konstant internetuppkoppling för att kunna brukas. Efter att ha fått mycket hård kritik från diverse organisationer som driver integritetsfrågor har Microsoft efter hand dragit tillbaka dessa krav.

Sannolikheten att de flesta som köper denna maskin kommer att både ha sin Kinect inkopplad, och även ha maskinen konstant uppkopplad mot internet är tyvärr stora. En majoritet av världens befolkning varken bryr sig om integritet eller tänker på vilka faror som finns med produkter av detta slag.

De dokument som släppts av Edward Snowden visar med all tydlighet att Microsoft har samarbetat fullt ut med den amerikanska spionorganisationen NSA. Microsoft har en lång historia som samarbetspartner med en rad säkerhetstjänster, polismyndigheter och stater världen över, i sin jakt på oppositionella.

Fakta: Kinect 2.0

HD-vidvinkelkamera, med aktiv IR. Sensorn kan registrera rörelser från upp till sex personer samtidigt. Sensorerna kan även avläsa hjärtfrekvens, ansiktsuttryck, läsa på läppar, känna igen ansikten. Den kan även registrera upp till 25 individuella rörelser samtidigt. Tack vare den aktiva IR-sensorn har Kinect möjligheten att göra allt detta även i totalt mörker. Mikrofonen i Kinect är alltid aktiverad, den kan lyssna till och förstå flera personer samtidigt.

Läs mer:
http://www.youtube.com/watch?v=JaOlUa57BWs
http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
http://www.gamereactor.se/grtv/?id=128104


  • Publicerad:
    2013-10-04 14:45