INRIKES. En ung man begav sig idag till en gymnasieskola i Varberg, utrustad med en yxa.

Idag gick en ung man till angrepp mot elever vid Peder Skrivares skola i Varberg, beväpnad med en yxa och iförd arbetskläder och en svetshjälm. En elev blev lindrigt skadad i handen, men har inte behövt uppsöka sjukvård.

Strax efter angreppet greps mannen en kort bit från skolan. Alldeles före angreppet ska han enligt egen utsago ha tänt eld i ett soprum i en fastighet i en annan del av Varberg.

Inför angreppet ska han ha postat Pink Floyds låt ”Goodbye cruel world”, något som tyder på att tanken kan ha varit att bli ihjälskjuten av polisen precis som Anton Lundin Pettersson som han också delat ett klipp om.

På sin Facebooksida har han delat en bild med texten ”Våga vara STOLT SVENSK och det är fan inget att skämmas över”. Andra saker han gillat eller delat är en bild med texten ”All lives matter” prydd med knytnävar av olika hudfärger, ”Pride”, hiphop och ”Bilder på svarta idrottsmän och skådespelare”. Även ett klipp där Nordiska motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige besöker Almedalsveckan har delats.

Enligt användare på forumet Flashback verkar den misstänkte gärningsmannen vara en väldigt ensam person, ett intryck man fått då han publicerat en bild på en chipspåse och öl han köpt för att fira sin födelsedag i ensamhet.

Tidningen Expo har med anledning av vissa av de delade sakerna spekulerat i att mannen kan ha haft ”högerextrema” motiv, men något sådant har inte framkommit och man har själva skrivit att han inte är känd från ”högerextrema kretsar”. Användare på Flashback har påpekat att en delning av ”White lives matter” Expo påstår att han gjort måste vara bilden med texten ”All lives matter”.

De misstankar som riktas mot mannen är flera. Grov misshandel, grov mordbrand, grovt olaga hot, förberedelse alternativt försök till grov misshandel samt förberedelse alternativt försök till grov mordbrand mot gymnasieskolan är det polisen initialt utreder.


  • Publicerad:
    2021-01-29 01:15