FALUN. Alexander Bortas och hans far upptäckte en misstänkt bil som tappade föremål från sitt flak och de två bestämde sig för att följa efter bilen. De blev senare grovt misshandlade när den misstänkta bilen anlände till ett zigenarläger.

misshandlad_fader
Den svårt misshandlade fadern i ambulans påväg till sjukhuset.

Alexander Bortas, 24, och hans far var ute och åkte i sin bil natten till torsdag. Då upptäckte de att bilen som låg framför, en utlandsregistrerad pickup, tappade saker från flaket. De båda bestämde sig för att följa efter samtidigt som de kontaktade polisen. När de till slut kom fram till en grusväg nära Hamsarvet försökte en annan bil preja ner dem i diket. Snart anlände ytterligare bilar och fadern slits ur sin bil och kastas till marken. Flera zigenare sparkar och slår på fadern och när Alexander Bortas försöker ingripa misshandlas även han svårt.

Bortas har svårt att minnas hur många som deltog i misshandeln, men han uppger att han gjorde allt för att skydda sin far: ”Jag hamnar på marken, men samtidigt som de sparkar och slår jobbar jag frenetiskt för att komma åt pappa och komma nära inpå, så jag kan skydda honom med rygg och armar.”

Efter att polisen till slut anländer på platsen skingras zigenarna. Polisen lyckas dock gripa två personer, en man i 32-års åldern och en i 36-års åldern. De sitter nu misstänkta för försök till grov misshandel respektive skyddande av brottsling. Det senare eftersom pickupen som Bortas följde efter blockerade vägen och gjorde det svårt för polisen att nå fram till platsen.

Sonen har nu skrivits ut från Falu Lasarett med skador på knän, rygg och ansikte. Hans faders tillstånd är dock allvarligare och han vårdas ännu för sina skador. De zigenare som misshandlat svenskarna beskrivs som ”bärplockare” i etablerad media.

Polisen uppger nu att de är oroade över hur relationen mellan bärplockare och ortsbor blivit hårdare. Man oroas även över att inbrott och stölder i trakten skylls på zigenarna. Bo Nyberg, chef för dalapolisens kriminalunderrättelsetjänst, är noga med att poängtera att man inte kan dra alla över en kam: ”Man kan absolut inte säga att bärplockare begår alla brott. Det finns säkert sådana som gör det, men att säga att det bara är de som begår brott är helt fel.”

Källa:
Sonen: ”Jag försökte skydda oss”
Polisen: ”Oroade över utvecklingen”


  • Publicerad:
    2013-08-23 20:30