BASKIEN. Baskiska separatister anordnade i helgen en 123 kilometer lång mänsklig kedja av nationalister. Nationalisterna kräver självständighet för två baskiska provinser i Spanien.

Baskiska separatister kräver självständighet.

Baskiska separatister kräver självständighet.

Etnisk separatism är i ropet i Europa. I helgen anordnade den baskiska gruppen Gure Esku Dago (Det ligger i våra händer) en 123 kilometer lång mänsklig kedja av nationalister som sträckte sig över hela Baskien till grannprovinsen Navarra, som till stor del även den har en etniskt baskisk identitet.

Omkring 100 000 baskiska nationalister deltog i den mänskliga kedjan, vilken sträckte sig från Durango till Pamplona. Manifestationen var en kopia av en liknande mänsklig kedja som bildades den 11 september förra året i Katalonien, en annan region i Spanien som kräver självständighet från centralregeringen.

Den spanska regeringen i Madrid har vägrat tillåta de självständighetslängtande provinserna att hålla folkomröstningar i frågan, trots att baskiska nationalister styrt Baskien större delen av tiden de senaste 30 åren.

Källa:
Basques form 123 kilometre long human chain in bid for independence from Spain


  • Publicerad:
    2014-06-09 23:55