UTRIKES. Den baskiska gerillarörelsen ETA har under lördagen överlämnat en rad vapengömmor till franska myndigheter. Därmed kan organisationens kamp för ett självständigt Baskien vara över.

Efter 40 år av väpnad kamp tycks nu ETA:s krig mot franska och spanska myndigheter vara över. Under en ceremoni som hölls på lördagen överlämnade den baskiska självständighetsrörelsen åtta vapengömmor till fransk polis. Enligt BBC innehöll vapengömmorna, belägna i närheten av den franska staden Bayonne, 120 skjutvapen och tonvis med ammunition och sprängmedel.

Under större delen av sin existens har ETA bedrivit väpnad kamp i syfte att etablera en självständig stat i Baskien, ett område beläget i norra Spanien och sydvästra Frankrike. Organisationens våldskampanj anses oftast ha sin början år 1968, då en chef inom den spanska säkerhetstjänsten mördades i San Sebastian. Under 90- och 00-talet upphörde den våldsamma verksamheten vid ett antal tillfällen, för att sedan återupptas. År 2011 utropade ETA från sin sida permanent eld upphör, och den 7 april 2017 meddelades till slut att ETA kommer överlämna sina vapen.

Överlämnandet verkar dock inte ha fått Spaniens regering att mjuka upp sin hållning till organisationen. Under en presskonferens uppmanade regeringens talesman Inigo Mendez de Vigo ETA att upplösas. Gruppens medlemmar uppmanades även att hjälpa spansk polis utreda ouppklarade brott som de begått. Separatisternas krav om att fängslade medlemmar ska flyttas till baskiska fängelser verkar inte heller få gehör. Som svar på kravet meddelade de Vigo att ”ETA ska veta att de inte borde förvänta sig någonting alls i utbyte från regeringens sida”.

Källor:
Spain: ETA should disband and clear unresolved crimes
Eta disarms: French police secure weapons near Bayonne
Timeline: Eta campaign


  • Publicerad:
    2017-04-08 18:00