SKÅNE. Gästgiveriet i Marieholm, som uppges ha startats på 1500-talet och är ett av dem i landet med äldst anor, har under mycket hemlighetsmakeri förvandlats till ett asylboende.

Marieholm

Det är Magnus Wetter, som har drivit Marieholms gästis sedan 2005, som i hemlighet har slutit avtal med Migrationsverket och nu istället startat asylboende i byggnaden. På gästgiveriet bor nu främlingar från Syrien, Irak och Uganda.

För närvarande uppges arton främlingar bo i gästgiveriets hotelldel med åtta rum. Enligt Migrationsverket handlar det om ett permanent lägenhetsboende och myndigheten hyr per kvartal. På flera andra platser i Sverige där migrationsverket hyr in sig och placerar främlingar anses boendena istället som ”tillfälliga”. Därför är gästgiveriet att anse som ett permanent boende för de invandrande främlingarna.

När tidningen Skånskan konfronterar ägaren Magnus Wetter och frågar om planerna med flyktingförläggningen förnekar han att någon sådan verksamhet existerar.

— Vi har alltid stängt på vintern – öppnar igen till våren!… Vi driver vidare som vanligt, men utan mat och sprit, och har ingen flyktingförläggning. Jag vill vara lite ledig nu – har haft så mycket försäljare och annat som ringt, så jag hoppas du respekterar det, säger han i en mejlkonversation.

När tidningen berättar för Wetter att de redan varit på platsen och sett främlingarna vill han inte kommentera saken.

— Jag kan självklart inte uttala mig om mina gäster… Vi har rum för uthyrning och trivs bra med det. Alla gäster är välkomna.

Källa:
Anrikt gästis blev flyktingförläggning


  • Publicerad:
    2014-01-23 17:45