VÄRMLAND. En grupp invandrarbarn i 8-10-årsåldern misshandlar och hotar andra barn och förnedrar vuxna kvinnor i ett bostadsområde i värmländska Grums.

Hyresgästerna i ett bostadsområde i värmländska Grums släpper inte ut sina barn längre eftersom de misshandlas och hotas av barn till så kallade nyanlända. Problemet har funnits sedan slutet av förra sommaren men har blivit värre under våren och sommaren i år. Därför har hyresgästföreningen brevledes sammankallat kommunen, Grums hyresbostäder och polisen till ett möte som hölls under förra veckan för att försöka lösa problemet.

Kajsa och Malin, två mammor som bor på området, berättar i en intervju för Hem och Hyra:

​– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”jag ska sexa dig” eller ”jag ska våldta dig”, berättar Malin.​

Hyresgästföreningen är orolig för att ett ”vi mot dem-tänkande” och främlingsfientlighet ska uppstå. De skriver i sitt brev: ​

De som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända. Därför börjar grannar dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om ”vi mot dem”.

— Det här är ett område där vi har trivts och haft en enorm grannsämja men nu vågar vi knappt gå ut, säger Kajsa, medan Malin fyller i:​

— Min ena dotter gråter på kvällarna och vill att vi ska åka till husvagnen för att hon är så rädd. Och vi kan inte säga till heller för då kommer repressalier: de stoppar in sopor i brevinkastet eller går på mina barn ännu mer när jag inte är med. Eller så är de kaxiga direkt när man säger till. Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ”jag lyssnar inte på dig för nu är kvinna” och bli kallad för ord som jag inte ens vill ta i min mun, är otroligt kränkande.

​Ingen polisanmälan har gjorts eftersom många trodde att det inte gick att polisanmäla barn. Det går, men sådana ärenden blir aldrig polisiära utan lämnas vidare till Socialtjänsten.

​Kommunpolis Lennart Hynynen, som var med på mötet med hyresgästerna, säger till Hem och Hyra:

​– Ur min synvinkel kommer sådana här problem oftast från föräldrarna och i det här fallet vet jag att barnens föräldrar inte kan någon svenska alls. Därför vet vi inte om alla dessa föräldrar överhuvudtaget känner till vad deras barn gör. Till hösten ska vi därför ha ett informationsmöte med tolkar för de här barnen behöver hjälp.

​Redan nu i sommar ska polisen och fältassistenterna öka sin närvaro i området och kommunen ska tillsammans med hyresgästerna ordna aktiviteter under sommaren så att problembarnen inte bara driver omkring.

​Källa:
Barngäng sätter skräck i bostadsområde


  • Publicerad:
    2019-07-06 19:30