BROTT Afrikanen Sakariye Ali Ahmed döms till åtta års fängelse för mordet på Andreas Danman.

Göteborgs tingsrätt har nu meddelat att afrikanen Sakariye Ali Ahmed döms till åtta års fängelse. Det han åtalats för är bland annat mordet på polisen Andreas Danman, men även för mordförsök.

På bägge dessa åtalspunkter finner tingsrätten att Sakariye Ali Ahmed är skyldig. Detta har man kommit fram till efter att han tagit del av bevismaterialet i målet, bestående av både vittnesuppgifter och teknisk bevisning som pekar på detta.

Gängkonflikt utgör bakgrund till brotten

I domen förklarar tingsrätten hur man ser på bakgrunden till de brott Sakariye Ali Ahmed nu döms för, nämligen att det är den senaste delen av en längre konflikt mellan gäng i södra respektive norra Biskopsgården.

Åklagaren har som en bakgrund till händelsen uppgett att det finns en koppling till den långvariga och pågående gängkonflikt som finns mellan rivaliserande kriminella gäng i Biskopsgården i Göteborg, Norra Biskop och Södra Biskop. Tingsrätten har vid upprepade tillfällen – senast i en dom den 21 oktober 2021, tingsrättens mål B 14827-20 – utförligt redogjort för historiken kring den konflikten, främst med utgångspunkt i en promemoria som kommunpolisen Daniel Johnsson sammanställt.

Daniel Johnsson har även hörts i det här målet och har som en allmän bakgrund sammanfattningsvis berättat följande. Polisen har god kännedom om konflikten och har insikt i hur hierarkin ser ut och vilka som innehar ledande positioner. Den alltjämt pågående konflikten mellan Norra Biskop och Södra Biskop har pågått sedan i vart fall år 2011.

Det har skett ett stort antal våldsdåd där skjutningen på Vår Krog & Bar år 2015 kan nämnas som exempel. Den 25 december 2016 skedde ytterligare ett mord vilket, tillsammans med ytterligare några händelser, föranledde att Södra Biskop splittrades och delades upp i två skikt. Mordet i Gamlestaden, tingsrättens mål B 533-21, som innebar att ett stort antal personer i ledande positioner i Södra Biskop av tingsrätten i juli i år dömdes till långa fängelsestraff, har koppling till den konflikten inom Södra Biskop.

Den processen har inneburit att nya personer har tagit plats i det nätverket. Det inträffade ytterligare ett mord i mars 2020 av den 16-årige Elias Sheikh, som hade släktingar med koppling till Norra Biskop. Efter mordet på Elias Sheikh gick konfliktnivån upp till ”rött läge” och det har inträffat flera händelser därefter som har samband med mordet.

Det var därför han den 30 juni begav sig mot den del av Biskopsgården där det tänkta mordoffret, en kriminell polack som verkar vara knuten till ett rivaliserande gäng, befann sig med några vänner.

Han var maskerad och åkte på en elsparkcykel beväpnad med en kulsprutepistol. Därefter följde en jakt på dessa andra unga män. Sakariye Ali Ahmed lyckades dock inte döda dem, däremot träffade han Andreas Danman som kom farandes på en svart omarkerad polismoped.

Det går enligt tingsrätten inte att bevisa att afrikanen nödvändigtvis förstått att det var en polis som kom körande på mopeden, bland annat med hänvisning till rekonstruktionen. Bedömningen man gör är att skotten avlossades spontant.

Bevisning och vittnesuppgifter blev hans fall

Även om inget vittne har pekat ut Sakariye Ali Ahmed så har en person som matchar honom utseendemässigt beskrivits av vittnen. Denne person bar även kläder, som beskrivits, som bedöms vara de som hittades i en skogsdunge ett hundratal meter från mordplatsen.

På dessa kläder, som låg tillsammans med vad man kom fram till var mordvapnet, fann man krutrester som matchade krutresterna i tomhylsorna man funnit på brottsplatsen. På dessa kläder fann man även Sakariye Ali Ahmeds DNA. Matchande krutrester fann man även på hans skor, som han hade hemma.

Samtidigt har Sakariye Ali Ahmed lämnat ett alibi som på intet sätt kunnat styrkas, nämligen att han varit hemma på dagen och spenderat kvällen med en flickvän och senare andra vänner i en annan stadsdel.

Däremot finns gott om bevismaterial, både i form av övervakningsfilmer och vittnesuppgifter, som visar att han under hela dagen och kvällen farit runt på elsparkcykel i Biskopsgården. Värt att nämna är att Ali Ahmed redan dömts för ett mordförsök på den polack han nu döms för att ha försökt skjuta ihjäl.

Baserat på denna bevisning anser Göteborgs tingsrätt att han ska dömas för mord och mordförsök.

Läs domen!

Nordfront publicerar nu domen, som kan läsas i komprimerad form HÄR! Att delar av stämningsansökan är väldigt svårläst beror på komprimeringen.