INRIKES. Många gamla och sjuka människor sitter ensamma i sina hem med ett trygghetslarm som enda livlina. Förra året dog en 92-årig kvinna efter att larmföretaget valde att ignorera hennes larm – inte mindre än åtta gånger under samma kväll.

Genrebild. Foto: Pixabay (Public Domain).

I det forna välfärdslandet Sverige finns det inte längre möjlighet för alla äldre att få plats på ett äldreboende, utan många gamla och sjuka tvingas sitta ensamma i sina hem. För sin ”trygghet” utrustas de med larm så att de ska kunna få akut hjälp om något händer.

Det har visat sig finnas omfattande tekniska problem med dessa trygghetslarm, men även andra typer av problem, nämligen att larmoperatören låtit bli att reagera på larm från de äldre.

En 92-årig kvinna i Luleå med trygghetslarm larmade i mitten av oktober 2019 hela åtta gånger under samma kväll utan att få hjälp. Den gamla kvinnan hittades senare död, skriver SVT Nyheter.

Nya dokument visar nu att det inte fanns något fel på trygghetslarmet utan att fem operatörer hos larmoperatören Tunstall vid åtta tillfällen valde att ignorera kvinnans larm.

Mellan klockan 19.56 och 21.25 samma kväll larmade kvinnan åtta gånger men Tunstall förmedlade inte larmen till Luleå kommun så att nattpatrullen kunde rycka ut.

Inte förrän 01.30 – fem och en halv timme efter det första larmet – insåg en larmoperatör att de åtta larmen inte förmedlats och såg till att ordna saken. När nattpatrullen anlände till kvinnans bostad hittade de kvinnan död.

I en internutredning hos Luleå kommun är man kritisk till hur Tunstall hanterat ärendet men ser inget problem med hur kommunen själv agerat:

Den sammantagna slutsatsen är att kommunens agerande varit förenligt med de bestämmelser som gäller för socialtjänsten. Något missförhållande i nämndens verksamhet bedöms inte föreligga.

Tunstalls vd Johan Lenander uppger till SVT att han inte läst internutredningen. På en fråga om vad han har att säga om att fem av Tunstalls operatörer pratat med den nu avlidna kvinnan utan att förmedla larmen svarar han att det är ”olyckligt”:

— Det är olyckligt det du beskriver och givetvis ska vi gå igenom det i detalj när vi går igenom rapporten och vi kommer därefter att vidta eventuella åtgärder för att säkra vår drift, säger Lenander till SVT.

 


  • Publicerad:
    2021-01-20 09:35