Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Homolobbyseniorer får egen ”regnbågsavdelning” på äldreboende

HBTQ-cerifierad äldrevård erbjuds nu i Haninge Gamlingarna ska få ta del av bögkonst och fira ”Pride” med personalen

Gruppboende anmäls – fick för lite mat

INRIKES. Ett gruppboende i Gävle lex Sarah-anmäls efter att boende behandlats illa. De har bland annat nekats att få mer mat.

92-årig kvinna larmade åtta gånger men ignorerades av larmoperatören – hittades död

INRIKES. Många gamla och sjuka människor sitter ensamma i sina hem med ett trygghetslarm som enda livlina. Förra året dog en 92-årig kvinna efter att larmföretaget valde att ignorera hennes larm – inte mindre än åtta gånger under samma kväll.

Socialtjänsten i Åsele går 8,5 miljoner kronor minus – tar bort vårdplatser

ÅSELE. Socialtjänsten i Åsele kommun går minus med 8,5 miljoner i år. Idag beslutade omsorgsutskottet att man skulle ta bort 20 vårdplatser på ett särskilt boende, men pengarna räcker ändå inte.

Naturvårdsverket föreslår att vildsvin kan serveras i den offentliga sektorn

INRIKES. Naturvårdsverket föreslår att vildsvin borde kunna serveras i den offentliga sektorn. Vildsvinspopulationen i Sverige växer, men ännu är konsumtionen av vildsvinskött liten.

Skandal på äldreboende: Gammal kvinna utan mat – ingen kunde svenska

INRIKES. En gammal kvinna på ett äldreboende blev utan mat eftersom ingen av personalen kunde svenska. Kommunen hävdar nu att orsaken är coronapandemin som tvingat dem anställa icke svensktalande vikarier.

Nya larm från sjuksköterskor – “vi hinner inte mata patienterna”

CORONAKRISEN. Sjuksköterskor fortsätter att larma om sjukvårdens tillstånd. Sjuksköterskor hinner inte mata eller borsta tänderna på patienter. Personalen är utmattad och traumatiserad.

Äldreboende i Stockholm anklagas för aktiv dödshjälp

CORONAKRISEN. Thomas fann sin pappa förvägrad sin normala medicinering, neddrogad och satt på andningshämmande medicinering. Efter att sonen krävt att kurerande medicinering åter skulle sättas in, tillfrisknade fadern helt.

Fångar får bättre mat och service än svenska seniorer

DET GLÖMDA SVERIGE. Fängelseinterner blir på många håll bättre behandlade än våra seniorer. Nu ska Ystad spara 24 miljoner kronor. Gamla svenskar drabbas.

Rasfrämling trakasserade svenska kvinnor på demensboende – får ungdomstjänst

MALMÖ. När Nawras Alkafri sommarjobbade på det privata vårdföretaget Victoria Vård och Omsorgsboende filmade han när han förnedrade två svenska patienter. Enligt tingsrätten gjorde han det för att ”verka cool” inför kompisar och rasfrämlingen döms nu till ungdomsvård.

Äldreboende i England hyrde in manliga strippor

DEKADENS. Äldreboendet Milton Lodge i England beslutade att ge de gamla pensionärsdamerna lite extra krydda i tillvaron och hyrde in en grupp manliga strippor.

Brukare låg död i två dagar – trots hemtjänstbesök

INRIKES. En person med hemtjänst i Hultsfred låg avliden i sin bostad i två dagar utan att det upptäcktes, trots att hemtjänstpersonal besökte brukarens hem flera gånger under tiden.

Skabb härjar på äldreboenden i Skåne

HÄLSA. På sammanlagt tre äldreboenden i skånska Ängelholm har vårdtagare och personal smittats med skabb.

Äldre på ett boende har rasat i vikt – personalen åt deras mat

INRIKES. Ett äldreboende har Lex Sarah-anmälts efter att sjuksköterskor som arbetar där har upptäckt flertalet brister, bland annat att flera av de boende har gått ner väldigt mycket i vikt under våren samtidigt som det har kommit fram att personalen ätit av deras mat.

Aktiv dödshjälp används i praktiken inom svensk äldrevård

ETIK. En ökad förskrivning av morfinplåster till äldre är en ny typ av aktiv dödshjälp enligt en professor i geriatrik. Detta då de äldre tappar aptiten, får problem med matsmältningen samt med urinering.

Pensionärer ut – rasfrämlingar in!

NORRTÄLJE. I Grind i Norrtälje har man i år lagt ner ett äldreboende och fram tills nu har det inte varit officiellt vad fastigheten ska användas till. Nu kan dock medborgarna pusta ut, snart ska de 25 lägenheterna fyllas med rasfrämlingar.