ÖSTERRIKE En ”transsexuell” sjuksköterska i Österrike har dömts till 20 års fängelse för mord. Transan arbetade som sjuksköterska och högg ihjäl en äldre patient som hon besökte i tjänsten.

Det var i oktober förra året som en kvinnlig sjuksköterska i österrikiska Geretsberg besökte en 82-årig patient för vård i hemmet. Vårdbesöket ska ha slutat i ett blodbad då sjuksköterskan gick till köket för att hämta en kniv som hon sedan högg patienten med elva gånger, skriver Reddux.

Efter attacken ska sjuksköterskan ha ringt till offrets styvdotter, som tillkallade polis och ambulans. Vårdtagarens liv ska dock inte ha gått att rädda, då sjuksköterskan knivhuggit honom eller henne i magen, överkroppen, på huvudet och i ansiktet.

På grund av Österrikes strikta integritetslagar är varken offrets eller gärningskvinnans namn kända. Sjuksköterskan har dock identifierats med det självutnämnda förnamnet ”Paul”, då hon är en ”transsexuell” kvinna som låtsas vara man. Enligt Reddux ska kvinnan ha varit väldigt aktiv i en rad homolobbygrupper i Wien.

Brottet var dessutom kopplat till den förmenta könsdysforin, då Paul till polis berättade att hon ”börjat se svart” när den åldrige patienten börjat ”reta” henne och ifrågasätta hennes så kallade könsidentitet.

Enligt uppgift ska sjuksköterskan också ha skyllt på att hon separerat från sin pojkvän tidigare under dagen.

Efter att sjuksköterskan gripits ska polisen ha tagit henne till ett närliggande mentalsjukhus eftersom hon uppvisade ”extrem aggression” och ”massiva psykologiska avvikelser”. Väl på plats misstänkte personalen att hon var påverkad av narkotika, men blodprov visade endast alkohol.

”Paul” dömdes i slutändan till 20 års fängelse, då hon trots det psykotiska beteendet inte bedömdes lida av en så allvarlig psykisk störning att hon inte kunde hållas ansvarig för sina handlingar.

Trots att ”Paul” ändrat sitt kön juridiskt kallades hon för ”kvinna” i domstolen av vittnen och försvaret. Efter rättegången ska hon också ha transporterats till i ett fängelse för män. Hon har dock möjlighet att begära förflyttning till ett kvinnofängelse om hon ändrar sitt juridiska kön igen och ordnar ett intyg från en psykolog, skriver Reddux.