AUSTRALIEN Identiteten på den psyksjuke medelålders man, som igår på en galleria i Sydney högg ihjäl flera personer, ska efter viss förvirring enligt australiensk polis nu ha fastslagits.

En knivbeväpnad man knivhögg på lördagen sex personer till döds på ett köpcentrum i den australiensiska staden Sydney, innan han själv sköts ihjäl av polis. Efter att ha fel-identifierats på sociala medier har mannen nu fått sin identitet fastställd genom DNA-analys. Joel Cauchi, 40, försatte besökarna i den proppfulla gallerian Westfield Bondi Junction i panik när han, enligt många vittnen till synes helt urskiljningslöst, började attackera människor med en lång kniv.

Fem kvinnor och en man fick sätta livet till. Flera andra, inklusive ett barn, skadades. Från myndighetshåll förklaras att attacken med största sannolikhet är ”relaterad till Cauchis mentala hälsa”. På reportrarnas fråga huruvida hon tror att gärningsmannen försökte specialinrikta sig på kvinnliga offer, svarar poliskommissarie Karen Webb att detta i nuläget förefaller vara relevant för polisutredningen att försöka utröna.

Cauchi är sedan tidigare känd av polisen, men har aldrig gripits eller åtalats i sin nuvarande hemstat Queensland. Han har ”levt ett ambulerande liv” i flera år och diagnostiserades med en psykisk sjukdom vid 17 års ålder enligt Queenslands-polisen.

Australiens premiärminister Anthony Albanese sa i ett TV-sänt tal till nationen på söndagen att australiensarna ”nu vaknar upp för att försöka hantera chocken och traumat som det inträffade orsakat”.

Albanese beskrev knivattacken som ”obeskrivlig och egentligen helt bortom all förståelse” och berömde oklart för vilken gång i ordningen beslutsamheten hos en viss ensamt agerande erfaren polis, senare identifierad som Amy Scott, som konfronterade Cauchi och sköt ihjäl honom, medan skräcken förlamade de flesta inne i gallerian.