DET GLÖMDA SVERIGE. Fängelseinterner blir på många håll bättre behandlade än våra seniorer. Nu ska Ystad spara 24 miljoner kronor. Gamla svenskar drabbas.

Trots att antalet gamla svenskar ökar, minskar kommunernas omsorger om dem. Den dåliga ekonomin som i många kommuner är ett resultat av främlingsinvasionen går på många håll ut över våra äldsta medmänniskor.

Den relativt lilla kommunen Ystad i Skåne ska spara 24 miljoner kronor i höst.

Som en del i sparpaketet föreslås Socialförvaltningen och hemtjänsten dra ned ytterligare på städningen hemma hos hemtjänstens brukare, rapporterar Ystad Allehanda.

Från och med i höst blir det ett städtillfälle var tredje vecka istället för varannan.

De äldre ska heller inte längre få varm mat levererad. Istället är tanken att de ska få kall mat som de själva måste värma om de inte vill äta den kall.

Situationen är betydligt bättre på kvinnoanstalten i Ystad, där kriminalvården ger internerna varm mat både till lunch och till kvällen.

Kvällsposten skriver att fångarna i Ystad idag 2 oktober får nötstek, kokt potatis med sås och grönsaker. Till lunch i morgon blir det lax med potatis och ärtor.

Olika budgetar
Den förklaring som anges till att situationen är olika, är att maten till fångar respektive hederliga seniorer går på olika budgetar. Det är en ofta angiven orsak till sådana skillnader, men Kvällsposten kallar situationen för ”en blodisande orättvisa”.

Nordfront har talat med en 82-årig svensk kvinna boende i en närliggande kommun. Hon är blind, har svårt att röra sig och är helt i händerna på kommunen för att kunna fungera.

Även om maten har blivit sämre på senare tid även i hennes kommun, är det värsta att hon måste sitta instängd så mycket, tycker hon.

— På fängelset har fångarna rätt att få komma ut i friska luften en timme om dagen. Jag får komma ut och andas uteluft en halvtimme i veckan, säger kvinnan till Nordfront.

Källor:
De intagna i Ystad får bättre mat än kommunens äldre
Förslaget: Skrota varm mat till de äldre – ”ökar valfriheten”


  • Publicerad:
    2019-10-02 18:00