MALMÖ. Hemtjänsten har slutat hjälpa Christer som är rullstolsburen och nästan blind. De skyller på arbetsmiljön.

Under de senaste nätterna har 69-årige Christer Lindell som är nästan blind och sitter i rullstol med ett amputerat ben tvingats sova sittandes i sin rullstol, rapporterar SVT.

Det beror på att hemtjänsten sedan en vecka tillbaka slutat att hjälpa honom med hans grundläggande behov. Huvudskyddsombudet anser nämligen att arbetsmiljön i hans hem är för dålig.

— Jag har svårt att hålla mig från tårarna, säger Christer Lindell när han berättar om sin situation för SVT.

Hemtjänsten har slutat att tvätta honom. Han får inte hjälp att ta sig till toaletten. Personalen får av huvudskyddsombudet inte lov att använda den lift som ska göra det möjligt för honom att ta sig i och ur sängen.

Han får bara hjälp med det som hemtjänsten anses vara livsuppehållande insatser. Det gäller inköp av mat och hjälp med mediciner.

Christer Lindell bor tvärs över gatan från sin restaurang och musikpub Mässingshornet, som ligger på Kirseberg i Malmö.

Kommunals huvudskyddsombud har kommit med kravlista över saker som ska åtgärdas för att de inte ska dra arbetsgivaren Malmö stad inför arbetsmiljödomstolen.

Råttor och ohyra måste saneras, skriver de. Storstädning måste ske och ergonomiskt anpassade hjälpmedel ordnas för personalen, är några av kraven som hemtjänsten har.

— Jag har haft råttor tre gånger på 18 år. Nu finns det inga här. Jag har haft Anticimex här, säger Christer, som säger till SVT att han också har lösningar på de andra punkterna.

Han har erbjudits att flytta in på ett korttidsboende men det vill han inte eftersom hans sociala situation skulle raseras. Ännu så länge får han ibland besök av gamla stamgäster från musikpuben han drev.

— Jag är inte institutionsfärdig ännu. I en annan del av stan kommer jag inte få besök. Det är det som saknas de flesta äldre människor, fast jag tycker inte jag är så gammal, säger Christer Lindell.


  • Publicerad:
    2020-08-30 16:20