INRIKES. Den 81-årige Stig Markström i Luleå kommun vanvårdades svårt av hemtjänsten. Han var utsvulten och fick sova i egen avföring. Efter att hans dotter publicerat ett inlägg på Facebook där hon visade sin far fick han äntligen komma till ett boende, där han dog fyra dagar senare eftersom hans kropp inte längre orkade.

Den 81-årige Stig Markström vanvårdades svårt av hemtjänsten i Luleå kommun. Han dotter Marina beskrev i ett inlägg på Facebook att hennes 182 cm långa far vägde endast 50 kg.

Trots att han betalat hemtjänsten för att städa varannan vecka städades inte hans hem på mellan sex och tio veckor. Hans tandprotes var inte rengjord på åtta dagar.

Den gamle mannen kunde inte ta sig ur sängen på egen hand utan hade blivit liggande i sin egen avföring. Han var ovårdad med oklippta naglar och inte rakad på flera veckor. Han hade heller inte varit uppe ur sängen på flera dagar eftersom hans lift inte fungerat.

Stig var för svag att resa sig på egen hand men enligt dottern kom hemtjänstpersonalen på endast korta besök för att mata honom och sedan lämnades han ensam igen. Vid ett tillfälle hittades Stig utslagen på golvet efter att han drabbats av en listeriainfektion eftersom hemtjänsten gett honom utgången mat.

– Då hittade hemtjänsten honom liggande på köksgolvet och han hade inte larmet på sig, så då fick han ju åka ambulans till sjukhuset och jag tror att han var kvar där i fyra veckor och firade 80-årsdag där, säger dottern.

Stig vädjade till Luleå kommun att få flytta till ett äldreboende. Med hjälp av sin dotter och son spelade han även in en video där han vädjade om att få flytta, men ingenting hände förrän dottern skrev ett inlägg på Facebook om hans situation.

Efter att inlägget gjordes delades det av över 11 000 personer. Många förfärades över att det kan få gå till så här i Sverige. Någon undrade ”var är alla våra skattepengar?”.

Stig fick till slut sin önskan uppfylld. Den 3 juli skrev hans dotter att hennes pappa äntligen fått åka till ett korttidsboende.

Den medtagna mannens kropp orkade dock inte längre och i en uppdatering den 7 juli berättade Stigs dotter Marina att hennes gamle far somnat in.

Källa:
Avmagrad 81-åring får gammal mat och sover i avföring – vädjar efter hjälp


  • Publicerad:
    2019-07-09 21:00