POLITIK. Det populistiska partiet Sjukvårdspartiet har tagit makten i Norrbotten efter 84 år av Socialdemokratiskt styre. Sjukvårdspartiet beskriver sig som varken höger eller vänster och vann valet på att lova väljarna att sätta stopp för avvecklingspolitiken.

I dag startar regionfullmäktige i Norrbotten med den nya majoriteten ledd av populistiska Sjukvårdspartiet (SJV). Under dagen kommer alla platser i nämnder, beredningar och styrelser, inklusive regionråden att besättas.

Sjukvårdspartiet krossade Socialdemokraterna i Landstingsvalet och ökade tio procentenheter till omkring 35 procent av rösterna. Stödda av Moderaterna och nyliberala Centerpartiet kommer nu Sjukvårdspartiet att försöka rädda vården på mindre orter i Norrbotten.

Sjukvårdspartiet är organiserat i ett förbundsparti med lokala partier som är mer självstyrande än de konkurrerande partiernas lokalavdelningar. Därför kallas ibland Sjukvårdspartiet för Norrbottens sjukvårdsparti, Dalarnas sjukvårdsparti och så vidare. Sjukvårdspartiet ställer upp i alla val och är även invalda i många kommuner.

SJV har varit starkt i Norrbotten sedan 1994 då partiet fick 27 procent av rösterna. Men det är alltså först nu som man lyckats knäcka sossarna.

Anledningen till att människor röstar på Sjukvårdspartiet är att de vill stoppa nedskärningar av vården, decentralisera vården och rädda mindre sjukhus från att läggas ned av Socialdemokraterna. Som många populister vill man även även utöka demokratin med fler folkomröstningar. Bäst gick det i Kiruna där partiet fick hela 70 procent av rösterna.

— Det är en sanslöst stor siffra. Det är ett rungande ja till vår politik från nästan hela Kirunas befolkning, man kan inte säga annat. Det innebär ett enormt förtroende som vi måste leva upp till och jag tror att vi kan göra det, säger Sjukvårdspartiets ordförande Kenneth Backgård.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-11-21 10:50