INRIKES. En vårdtagare i Linköping avled av sina brännskador efter att ha duschats i 65 grader hett vatten. Personalen ska ”ha vänt ryggen till” medan ”brukaren duschade själv”.

Genrebild. Foto: Pxhere (CC0 Public Domain).

Enligt en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, så ska personalen vid ett kommunalt serviceboende i Linköping placerat en vårdtagare i en 65 grader het dusch och sedan ”vänt ryggen till”. Vårdtagaren brännskadades svårt och dog efter ett par dagar.

Medarbetare sätter på vattnet och känner på temperaturen och bedömer den som lagom. Därefter ger medarbetaren duschslangen till brukaren för att hen skulle få duscha lite själv (enligt den rutin som man har hos den brukaren). Medarbetare stannar kvar i badrummet med ryggen mot brukaren. Medarbetare hör ett annorlunda ljud ifrån brukare och ser att ena benet rycker.

Direkt då medarbetaren uppmärksammar att vattnet var varmt stängde hen av vattnet, lägger en handduk över brukaren och spolar kallt vatten på handduken. Därefter tillkallas kollega. Brukaren är röd på bröstet, ena armen och på låren.

När personalen uppmärksammat det inträffade så tillkallades en sjuksköterska som undersökte vårdtagaren, alltmedan fler blåsor och rodnader uppstod på kroppen. Bedömningen, i samråd med hudmottagningen och akutmottagningen, ledde till att vårdtagaren transporterades till sjukhus med ambulans.

Den skadade vårdtagaren blev inlagd på avdelningen för brännskador, men dog tre dygn senare.

Anledningen att vattnet var hela 65 grader varmt ska ha varit ett fel i fastighetens undercentral.

Detta är inte första tillfället då en vårdtagare skadas på sitt boende. Tidigare i juli berättades om en förlamad brukare som lämnades i solen så att brännskador uppstod.

Källa:
Personal duschade vårdtagare i 65 grader – avled av brännskador


  • Publicerad:
    2019-07-25 17:45