NORRBOTTEN. Luleå kommun ska spara en halv miljard kronor på dagisbarn och pensionärer. Det har Socialdemokraterna bestämt. Vinnare på politiken blir ensamkommande afghaner, som får nya mångmiljontillskott.

Socialdemokratiskt styrda Luleå kommun har bestämt sig för att göra nedskärningar på verksamheten med nästan en halv miljard kronor. Främst väljer man att spara på dagisbarn och på pensionärer inom äldreomsorgen.

Besparingarna ska fördelas över tre år och föreslås bli 81 miljoner kronor 2019, 122 miljoner kronor 2020 och 227 miljoner kronor 2021. Bara äldreomsorgen tvingas spara hela 140 miljoner kronor fram till 2022. Sammantaget innebär nedskärningarna av välfärden en besparing på 6 procent.

En som drabbas är Luleåbon Håkan, som är hemma och tar hand om sin sjuka fru. För detta får han 2 000 kronor i månaden av kommunen. Sammanlagt är det ett 70-tal familjer som på detta sätt förlorar sin ersättning.

Samtidigt satsar kommunen på ensamkommande ungdomar från Afghanistan. För tredje gången förlänger nu Luleå kommun möjligheten för ensamkommande som fyller 18 år att bo kvar i Luleå. Sammanlagt innebär förlängningarna en kostnad på upp emot 10 miljoner.

Beslutet att Luleå kommun frivilligt övertar statens kostnader för migrationspolitiken ligger i linje med Socialdemokraternas och Centerpartiets amnesti till afghanska män som kommit till Sverige utan asylskäl. En politik som har stöd av många Luleåbor:

— Det i sig är ju så vansinnigt absurt – om man fyller i maj eller augusti, ska det avgöra om du ska leva eller dö? säger Meta Wiborgh i nätverket Kraftsamling för ensamkommande barn i Luleå.

Även afghanernas ledare i Sverige Fatemeh Khavari har hävdat att afghaner utan asylskäl dör när de utvisas. Detta har dock aldrig kunnat bevisas.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-01-15 06:30