SOSSERI. ”Knegare röstar på SD” –  det är Socialdemokraternas budskap i Luleå. Så kallade ”lågutbildade” (arbetarklassen) överger i snabb takt partiet, vars egna kärnväljare nu utgörs av arbetslösa och analfabeter.

I Luleå kommun förlorade Socialdemokraterna 11 procent av rösterna, och för ledande partiföreträdare är orsaken uppenbar – det beror på lågutbildade arbetare.

— Vanliga ”knegare” röstar på SD i dag. Många är också lågutbildade, frälsta av alla alternativa fakta i sociala medier, säger Kaj Hedstig som är lokal S-ordförande.

Med ”alternativ fakta” menas exempelvis sådan fakta som Socialdemokraterna spred ut på arabiska innan valet, som hävdade att Moderaterna skulle ta ifrån muslimernas deras barn om de vann valet.

Angående de ständiga attackerna från Socialdemokrater och ”journalister” på ”lågutbildade” är det anmärkningsvärt att när arbetarklassen röstade på Socialdemokraterna hördes aldrig några klagomål på att människorna den består av var lågutbildade. Tvärtom sades då att det var dessa lågutbildade människor som producerade allt av värde i landet, och att alla andra i princip var parasiter på deras arbete.

Socialdemokraternas syn på den svenska arbetarklassen ändrades dock radikalt efter att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen 2010. Då gick flera socialdemokratiska ekonomer ut och brännmärkte SD-väljarna som just ”lågutbildade”, och de forna S-väljarna kallades skällsord som ”White trash” (Vitt avfall).

Något som inte hjälpte S i opinionsmätningarna. Och i Luleå är det numera tydligt vartåt vinden blåser:

— Vi hade partiaktiviteter utanför Coop på Björkskatan, delade ut broschyrer. Då möttes vi av alla dessa unga, tatuerade killar som kom från gymmet, var oförskämda och nästan hotfulla mot oss. Sånt har jag aldrig upplevt i tidigare valrörelser, säger Kaj Hedstig.

Mycket tack vare den förda S-politiken har nu Sverigedemokraterna tagit över andraplatsen i Norrbottens län, och är alltså efter valet 2018 största oppositionsparti. Det gick även relativt bra för AfS och Nordiska motståndsrörelsen, som blev största parti i kategorin ”övriga partier” i Norrbottens riksdagsval respektive i Bodens kommunalval.

Socialdemokraterna kan dock glädjas åt att de fortfarande är överlägset största parti bland landets analfabeter.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-09-20 09:00