FAKE NEWS. Simon Holmqvist skriver om en av den svenska polismaktens mer bisarra drag, där man enligt lögnpressen har börjat att utreda Nordiska motståndsrörelsen för ett antal så kallade hotbrev. Breven har skickats till diverse kändisar och åklagare och innehåller samtliga meningen ”Vi vet var du bor /mvh NMR”.

Manshataren Linnea Claesson och Jonas ”The Queen of Fucking Everything” Gardell är två personer som ska ha mottagit ”mvh-NMR”-brev. Klicka för större bild.

Det första kända fallet med hotbrev som undertecknats ”mvh NMR” skedde i juni. Batkikhäxan och socialdemokraten Lottie Fallman från Söderköping avgick efter att det avslöjats att hon var en av de kvinnor som öppet visat sitt stöd för den dömde afghanske våldtäktsmannen och asylaktivisten Arif Moradi. Moradi utsattes under förra hösten för en omfattande ”kärleksstorm” av mer eller mindre sexuell karaktär från ett stort antal kvinnor, där merparten var i medelåldern. Kvinnorna ville visa det 21-åriga flyktingbarnet sitt stöd i samband med att han dömdes för sexualbrott mot en 14-årig flicka, samtidigt som man attackerade flickan.

Enligt Samhällsnytt blev Lottie Fallman en alltför stor belastning för Socialdemokraterna i Söderköping efter avslöjandet om hennes inblandning i sexualbrottslingen Moradis anhängarskara. Men i Norrköpings Tidningar (NT) framställdes hennes avgång från alla politiska uppdrag i Söderköpings kommun som en följd av att hon utsatts för ett stort antal hot. I nyhetsartikeln visar man också upp ett brev som Fallman ska mottagit bara någon dag tidigare, där det står ”Vi vet var du bor MVH NMR”.

Norrköpings Tidningar rapporterade om den troligt första kända incidenten med ”mvh NMR”-brev. Skärmbild: nt.se. Klicka för större.

”The queen of fucking everything” får brev
Samma dag som artikeln i NT publicerades – den 4 juni – lägger också den ökände bögen och homolobbyaktivisten Jonas Gardell upp en bild på Instagram föreställandes ett i princip identiskt brev med samma meddelande. Gardell tycks tro att Nordiska motståndsrörelsen de facto är den riktiga avsändaren, men tar lätt på brevets innehåll och skriver:

Har fått ett brev från NMR: ”Vi vet var du bor”. Lite gulligt att de avslutar med mvh. Brevet saknar avsändare så jag svarar här istället: Hej NMR, jag vet också var jag bor. Mvh tillbaka från The queen of fucking everything (alltså jag, Jonas)

Förutom att brevet har exakt samma innehåll, skrivet på samma typ av papper så är även handstilen identisk.

Till vänster: Lottie Fallmans brev som fotats av NT. Till höger: Jonas Gardells brev som publicerades på Instagram. Notera handstilen. Klicka för större bild.

Digitala hot
Sedan dess har antalet så kallade hotbrev vuxit i antal och är enligt en artikel i Metro nu uppe i ett tjugotal. Den gemensamma nämnaren är att man låter meddela att ”vi vet var du bor”, samt att meddelandet avslutas med ”mvh NMR”.

Ett meddelande som dock sticker ut lite från mängden är det som den ökände feministen och före detta handbollspelerskan Linnea Claesson ska ha fått skickat till sig. Claesson har gjort sig ett namn i offentligheten genom att beskriva hur hon konstant – ofta flera gånger varje dag – blir utsatt för sexuella trakasserier och övergrepp av män som hon stöter på, likväl som sexuella inviter eller hotfulla anspelningar på sociala medier.

LÄS ÄVEN: Feministen Linnéa Claesson hånas av feminister på Sveriges Radio

Claesson använder framförallt sitt Instagramkonto ”@assholesonline” och sin kolumnplats på Aftonbladet för att sprida sina historier. Historiernas fantasifulla utformningar och stora antal – samt det faktum att de ofta publiceras tillsammans med så kallade selfies med sexuellt utmanande karaktär – har dock gjort att hon ifrågasatts även inom etablissemanget. Många menar att hon i flera fall troligtvis har skickat meddelanden till sig själv för skapa uppmärksamhet kring sin person och samtidigt misstänksamhet gentemot män i allmänhet.

”Mvh NMR”-meddelandet som Claesson påstår sig ha fått skiljer sig också starkt från de övriga. Förutom att det är digitalt så finns inget meddelande om att ”vi vet var du bor”. Istället står det att avsändaren tillsammans med ”Anders” ska ”klippa” Claesson och att man är ”redo att rensa världen från slyniga horor”.

Det är därför oklart om det är samma person som har skickat e-post till Claesson som också har skickat de handskrivna breven.

”Mvh NMR”-meddelande som Linnea Claesson lagt upp på sin Instagram. Skärmbild: @assholesonline /Instagram. Klicka för större.

Åklagarmyndigheten: ”Vi utgår från att NMR ligger bakom”
Att kändisar, politiker och journalister kan låta sig luras att Nordiska motståndsrörelsen skulle skicka hotbrev undertecknade ”mvh NMR”, alternativt låtsas låta sig luras, är kanske inte något att förvåna sig över. I regel känner kändisar inte till mer om Motståndsrörelsen än vad de läst sig till i diverse judiska publikationer. En gemensam nämnare för de kändisar som fått brev är också att de i olika grad bygger sin kändiskaraktär på att vara just utsatta för hat och hot, från ”högerextremister”, ”män” och liknande typer.

Nu rapporterar dock lögnpressen om att polisen, Åklagarmyndigheten och Säpo faktiskt har börjat att utreda breven utifrån teorin att Motståndsrörelsen ligger bakom dem. Detta efter att även personer inom rättsväsendet fått hemskickat handskrivna hotbrev, bland annat två åklagare.

— Vi är uppe i ett 20-tal händelser mellan tummen och pekfingret som inträffat under sensommaren. Alla riktar sig mot människor som vi bedömer är opinionsbildare eller tjänstemän i sådana funktioner som är viktiga för rättssäkerheten, säger Niklas Larsen, chef på Polismyndighetens demokrati- och hatbrottsgrupp, till Metro.

En åklagare som ska ha fått ett handskrivet ”mvh NMR”-brev är Mats Wihlborg – åklagaren på Gotland som blev ökänd efter att ha lagt ned utredningen mot de rasfrämlingar som misstänktes för att ha våldtagit en rullstolsburen kvinna.

Trots att han även tidigare anklagat medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen för hot så vill Wihlborg dock inte dra några säkra slutsatser.

— Vi vet inget mer än att brevet damp ner brevlådan och att det stod att det var från NMR, så visst kan man ju misstänka dem, men vem som författat brevet vet vi inte, säger han.

Åklagarmyndigheten tycks dock vara säker på att Nordiska motståndsrörelsen ligger bakom breven. Anledningen: Breven är signerade ”mvh NMR”.

— Vi ser väldigt allvarligt på det här. Vi utgår från att det är NMR som står bakom eftersom de står som avsändare i breven, säger Mikael Svensson, säkerhetschef på Åklagarmyndigheten, till Metro.

Svensson säger också att samtliga brev är poststämplade på en ort som ”förstärker misstankarna”. Det framgår inte vilket ort det handlar om, men troligtvis någonstans i Dalarna med tanke på länets starka koppling till organisationen.

Metro skriver även att Säpo är inkopplade eftersom man misstänker Nordiska motståndsrörelsen.

— Vi kan inte uttala om det här specifika fallet, men generellt sett så har Säpo ett nära samarbete med Polismyndigheten och i synnerhet när gäller brott som faller inom vårt ansvarsområde, det vill säga skyddet av den svenska demokratin, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till Metro.

Dålig trollning – men effektiv
Exakt vem som har skickat breven kan man förstås bara spekulera i. En sak som är säker är dock att det är en person som saknar mer än en väldigt ytlig insyn i organisationen, vilket av erfarenhet tyder på att det rör sig om en fiende som vill försöka misskreditera Nordiska motståndsrörelsen. Det är bland medlemmar och sympatisörer till Nordiska motståndsrörelsen allmänt känt att förkortningen ”NMR” överhuvudtaget inte används inom organisationen, inte i något sammanhang och framförallt inte i skrift.

Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg förtydligade detta redan 2016:

Vidare kan det påpekas att ”SMR”, eller för den delen ”NMR”, inte är giltiga förkortningar av organisationens namn. Enbart det fulla namnet Nordiska motståndsrörelsen eller förkortningen ”Motståndsrörelsen” är korrekta benämningar av vår organisation. Det samma gäller för våra aktivister. De är inte SMR:are eller NMR:are – vi är aktivister och medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, nationalsocialister eller möjligtvis motståndsmän och motståndskvinnor.

Den enda gången ”NMR” har använts internt är på sociala medier, exempelvis när hashtagen #NMR trendat på Twitter och man har velat förstärka trenden.

”NMR” är istället en förkortning som introducerats av lögnpressen och Motståndsrörelsens politiska motståndare. För det mesta används den för enkelhetens skull, precis som alla andra förkortningar, men det finns även en mer ideologiskt motiverad tanke bakom.

Den neokonservative Rysslandshataren, krigshetsaren, ”jedi-mästaren” och folkfienden Patrik Oksanen förklarade i krönikan NMR är en nazistisk terrorsekt, inte en nordisk motståndsrörelse varför man bör använda ”NMR” istället för att skriva Nordiska motståndsrörelsen:

Det är dags att vi börjar kalla NMR för dess rätta namn i stället för det som de vill. Nassarna vill att vi säger Nordiska Motståndsrörelsen eftersom det består av två ord med grundläggande positivt genklang

[…]

Sverige är en del av Norden, och det nordiska framhålls i många internationella sammanhang som något alldeles enastående när det kommer till välfärd, pressfrihet, innovationskraft med mera. Det har inget med nazism att göra. Motståndsrörelse är också positivt laddat för de flesta. Att göra motstånd mot något orätt finns i vår berättelsekultur, från Robin Hood till Bröderna Lejonhjärta.

[…]

Rörelse associerar vi också positivt, men i NMR:s fall pratar vi om ett par hundra sekterister som försöker lägga beslag på både symboler och ord.

[…]

Organisationen har väldigt lite att göra med nordiska värderingar. Det är en nazistisk terrorsekt som har band till rysk imperialism. Det är alltså en hop landsförrädare som inte förtjänar annat än vårt förakt.

Oksanen, lögnpressen och resten av den folkfientliga makteliten oroas alltså av att varumärket Nordiska motståndsrörelsen växer sig starkt och börjar förknippas med vår organisation.

Patrik Oksanen ängslas över användandet av namnet ”Nordiska motståndsrörelsen” och förordar istället att man endast skriver ”NMR”.

Istället för att förknippa de positiva orden ”nordisk”, ”motstånd” och ”rörelse” med nationalsocialism och radikal kamp vill man att begreppet NMR ska etsa sig fast i folkmedvetandet. NMR är trots allt bara bokstäver utan betydelse, som därmed kan fyllas med vilken betydelse som helst av dem som använder dem: I fallet folkfienderna med hets- och lögnpropaganda.

Om vi därmed – för sakens skull – låtsas som att organisationen inte skulle ha bättre saker för sig än att skriva hotbrev åt kändisar som lever av uppmärksamhet och offerkofta eller lättlurade åklagare, så skulle dessa brev förstås inte undertecknas med ”NMR”. Dessa skulle förstås inte ens undertecknas med ”Nordiska motståndsrörelsen” eller den enda internt accepterade förkortningen ”Motståndsrörelsen” – eftersom det skulle vara att begå ett brott i organisationens namn.

Man skulle ju kunna tro att åtminstone Säpo borde ha nog insikt och kunskap i hur organisationen fungerar och vilka termer man använder sig av för att inse detta. Istället deltar Säkerhetspolisen i den abstrakta utredningen, som enligt Niklas Larsen på polisens ”demokrati- och hatbrottsgrupp” å ena sidan ”jobbar mot individer” men å andra sidan misstänker en hel organisation.

Man får därmed gratulera trollet som ligger bakom, som trots sin svaga insats har lyckats lura ett helt etablissemang – ett etablissemang som återigen visar prov på en uppseendeväckande efterblivenhet och okunskap.

Källor:
Hoten fick politikern att avgå
S-politikern Lottie Fallman avgår efter Samhällsnytts avslöjanden
NMR misstänks för brevhot mot flera åklagare: ”Vi vet var du bor”
20-tal hotbrev signerade NMR hemskickade till åklagare
Säpo kopplas in efter NMR-hotbreven mot åklagarna
Oksanen: NMR är en nazistisk terrorsekt, inte en nordisk motståndsrörelse


  • Publicerad:
    2018-09-17 09:13