FINLAND. Socialdemokraten Abdirahim ”Husu” Hussein i Helsingfors erkänner att han hittat på en hatattack mot honom. Men den ”var sann ändå”, för finländare är rasister, hävdar han.

Socialdemokraten Abdirahim ”Husu” Hussein, till vänster i bild. Foto: Twitter.

Somaliern Abdirahim ”Husu” Hussein som är ledamot av det socialdemokratiska partiet i Helsingfors stadsfullmäktige är även chaufför för taxibolaget Taksi Helsinki.

Hussein har erkänt att han hittade på den hatbluff som gick ut på att han påstod att en rasistisk taxipassagerare hade utsatt honom för hatiska verbala påhåpp. Passagerarens rasism föranledde Hussein att slänga ut passageraren, ett påstående han senare ändrade till att ha ”släppt av honom på en busshållplats”.

Anledningen till lögnen var att han kände sig ”arg”.

Taksi Helsinki såg allvarligt på den påstådda rasistiska incidenten och gjorde därför en undersökning. Men efter att ha undersökt taxibilens positionsdata från rutterna visade det sig att hans påståenden inte kunde stämma. Då tog Hussein tillbaka påståendena.

Bluffen retade upp ordföranden för Helsingfors stadsfullmäktige Eveliina Heinäluoma, som på Twitter fördömde Husseins agerande.

Jag är extremt besviken på de handlingar vår stadsfullmäktigemedlem Husu har gjort. En person i en förtroendeposition bör agera med det mått av värdighet som krävs för uppdraget. Vi kommer att diskutera saken på vårt nästa fullmäktigemöte.

I en intervju med tidningen Helsingin Sanomat  försvarade Husu sin bluff genom att säga att även om denna incident var en lögn, var den representativ för den rasism som finns ute i samhället.

— Den viktiga poängen diskuteras inte: Att taxichaufförer med främmande bakgrund ständigt utsätts för rasistiska trakasserier. Jag skrev ett tweet på söndagen för jag var arg, sade Hussein till tidningen.

Hussein har efter att ha blivit avslöjad skrivit en ursäkt.

Jag ber om ursäkt för mina handlingar och för att jag ljög. Som politiker, är det min plikt, att vara ärlig. Jag är beroende av mina väljares förtroende och jag har nu brutit mot det förtroendet. Jag ska göra allt jag kan för att återställa förtroendet för mina handlingar.

Rasist och flerfaldigt dömd brottsling
Tidigare i år fick Hussein motta kritik efter att har skrivit ett rasistiskt inlägg på Twitter där det stod att ”alla medlemmar i Sannfinländarna och deras väljare är rasister. Ja. Så var det sagt. Behöver ni bevis? Titta på deras historia och hur de har blivit valda till det näst största partiet i Finland”.

I förra veckan avslöjades det att Hussein hade underlåtit att meddela sitt eget parti om att han flera gånger har blivit dömd för bedrägeri. Under 00-talet bötfälldes han tre gånger för att ha utnyttjat sin position i syfte att berika sig på skattebetalarnas bekostnad med summor på motsvarande drygt 100 000 kronor.

I Sverige begick år 2016 den homosexuelle afrikanske moderate politikern med det svensk-klingande namnet Alexander Bengtsson i Uppsala självmord efter att han avslöjades med att ljuga om att han blivit dödshotad över 50 gånger samt knivhuggen i sin bostad. Under sin tid som politiker för Moderaterna förespråkade han fri invandring till Sverige.

Källa:
Hate Hoax in Helsinki: Somali Social Democrat Politician Faked ‘Racist’ Taxi Story


  • Publicerad:
    2019-11-23 21:25