SAMHÄLLSKRISEN. Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm skär ned sin personal för att få ordning på ekonomin.

Två akutsjukhus i Stockholm, Södersjukhuset (Sös) och Danderyds sjukhus, varslar 200 tjänster totalt; 100 tjänster per sjukhus.

Sös ska friställa 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administrativa tjänster. Anledningen är att Sös som har ett beräknat underskott på 130 miljoner kronor för detta år och kanske 300 miljoner kronor nästa år och därför  ”behöver få ordning på ekonomin”.

— Det är naturligtvis tråkigt, det är medarbetare som gör mycket nytta. Men vi är övertygade om att vi med prioriteringar kommer att kunna leverera en patientsäker vård, säger Sös verkställande direktör Mikael Runsiö.

Danderyds sjukhus har i år ett beräknat underskott på 156 miljoner kronor, men det kan komma att uppgå till 300 miljoner om det inte görs åtgärder. Verkställande direktör för Danderyd Yvonne Haglund Åkerlind säger dock att man ”är övertygade om” att det ändå inte kommer att gå ut över patienter.

— Vi har arbetat tillsammans inom sjukhuset för att hitta besparingar. Det är ett omfattande arbete och vi är ännu inte riktigt klara. Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt, säger Haglund Åkerlind.

Källor:
Storvarsel på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus
Ytterligare storvarsel – Danderyd varslar 100 anställda


  • Publicerad:
    2019-11-25 18:40