INRIKES. En kvinna i Jönköpings län sövdes för att både genomgå en tandoperation och en gynekologisk undersökning. Men när hon vaknade hade en läkare satt in en hormonspiral – av misstag.

Kvinnan sövdes för att genomgå en tandoperation, men när hon vaknade hade läkaren satt in en spiral. Foto: Pixabay.

Kvinnan, som bor i Jönköpings län, hade på grund av tidigare erfarenheter problem med att genomgå gynekologisk undersökning, och därför hade sjukvården beslutat att genomföra undersökningen när hon skulle sövas för ett tandingrepp.

När kvinnan vaknade upp efter tandoperationen fick hon beskedet av vårdpersonalen:

— Vi har tyvärr satt in en spiral av misstag.

I de journalanteckningar som tidningen Jönköpings-Posten tagit del av skriver läkaren: ”Tyvärr mindes jag fel från remissen och vi har därför också satt en Mirenaspiral med gott läge… Vi får väl helt enkelt bjuda på den spiralen”.

Läkaren valde att låta spiralen sitta kvar och patienten fick en ursäkt, med tillägget: ”Du slapp betala för den i alla fall”.

Men kvinnan ville inte ha någon spiral och har nu fått en remiss till en ny operation för att kunna ta ut spiralen före jul. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har uppmanat kvinnan att anmäla händelsen, vilket hon nu ska göra.

Klinikens verksamhetschef väljer att ge den här kommentaren till läkarens misstag:

— Alla verksamheter har avvikelser som vi också följer upp i ett visst system. Då hittar man också olika orsaker till att något skett och försöker ändra så att det inte ska hända igen.

Källa:
Hon fick spiral insatt av misstag: ”Jag drabbades av panik”


  • Publicerad:
    2019-12-02 22:20