INRIKES. Systemen sviktar i landet – åtta av tio kommuner planerar besparingar inom viktiga verksamheter som äldreomsorg, skola och utbildning under nästa år.

Skola och utbildning är ett område där många kommuner planerar att spara. Foto: Max Pixel (CC0 1.0).

Enligt en kartläggning som SVT gjort planerar åtta av tio av landets kommuner att spara inom bland annat äldreomsorg, skola och utbildning under nästa år. Pengarna räcker inte till och många kommuner tvingas att göra besparingar i form av effektiviseringar eller nedskärningar.

— I grunden är det något slags systemhaveri just nu för det går så väldigt fort, säger Peter Carlstedt, kommundirektör i Kramfors.

Sex av tio kommuner uppger att de planerar att spara inom skola och utbildning. Besparingarna ska genomföras bland annat genom att dra ner på personalen men även spara in på driftskostnader.

Detsamma gäller för äldreomsorgen, en verksamhet där sex av tio kommuner uppger att de planerar att spara och då främst genom att dra ner på personalen.

En av kommunerna som behöver spara in mest är Kramfors i Ångermanland. Här måste besparingar på 50 miljoner till för att få ekonomin att gå runt.

— Så stora sparbeting har i alla fall inte jag upplevt på de tio år jag varit anställd, tillägger Carlstedt.

Källa:
Kartläggning: Åtta av tio kommuner planerar besparingar


  • Publicerad:
    2019-11-24 21:10