TYSKLAND. Det har nu beslutats att en 92 år gammal man som tjänstgjorde som soldat i Waffen-SS under andra världskriget nu kommer åtalas för att ha avrättat en fiende under kriget.

Siert Bruins föddes i Nederländerna men bor idag i Tyskland. Under andra världskriget kämpade han på Tysklands sida i Waffen-SS som frivillig soldat.

Idag beslutades att Bruins som idag är 92 år gammal ska åtalas för att under kriget ha avrättat en person som var aktiv i den nederländska motståndsrörelsen.

Bruins och en numera avliden kamrat till honom anklagas för att ha kört ut motståndsmannen Aldert Klaas Dijkema i skogen och där avrättat honom. SS-soldaterna rapporterade att Dijkema försökte fly och därför sköts.

Vilka bevis som motsäger SS-soldaternas version av händelseförloppet är oklart, men då vinnarna skriver historien kanske det inte behövs några bevis för att straffa och spärra in 92-åringar.

Under 1980-talet avtjänade Bruins ett fängelsestraff. Den gången var det för att han under kriget påstås ha mördat två judar bosatta i Nederländerna.

Källa:
Nazi Waffen SS man to stand trial in Germany


  • Publicerad:
    2013-07-08 23:13