YTTRANDEFRIHET. Tyska åklagare sade under onsdagen att de beslutat sig för att åtala en gammal SS-soldat för uppvigling och för att ha visat missaktning mot “nazisternas offer”.

SS-soldater ur HJ-divisionen i Normandie (arkivbild).

En man som ej namngivits av åklagare, men som antas vara den 96 år gamla tidigare SS-soldaten Karl Münther, har åtalats i Tyskland för att ha uppviglat samt visat missaktning mot “nazisternas offer”.

Det var under en intervju i november förra året med den tyska TV-kanalen ARD som Münter ska ha sagt att de som dödades i byn Ascq i Frankrike under andra världskriget fick skylla sig själva, och han ska även ha ifrågasatt att sex miljoner judar ska ha dött i den så kallade ”förintelsen”.

”Den åtalade förnekar inte vad han ska ha sagt till journalisterna men han säger sig inte ha vetat att intervjun spelades in och att den senare skulle sändas”, sa åklagaren i Niedersachsen i ett uttalande. Münter ska inte heller sett sina uttalanden som uppviglande och därför inte trott att han kunde åtalas för dem.

Om Münter döms riskerar han upp till fem års fängelse för uppvigling och två års fängelse för missaktning av avlidnas minne.

Att förneka eller förringa den påstådda förintelsen av sex miljoner judar är olagligt i flera länder som påstår sig stå upp för yttrandefrihet, dock ej i Sverige. Mer om förintelsebluffen kan du läsa här.

Källa:
German prosecutors charge ex-SS soldier over TV statement denying Holocaust


  • Publicerad:
    2019-07-25 13:10