JUDISK MAKT. En nu 95-årig före detta tjänsteman i arbetslägret Trawniki fråntogs sitt amerikanska medborgarskap. Nu har han deporterats till Tyskland för att ställas inför rätta för sina ”aktiviteter” under andra världskriget.

Jakiw Palij.

En man vid namn Jakiw Palij, nu 95 år gammal, har idag, tisdag, deporterats från Queens i USA till Tyskland.

När immigrationsmyndigheterna på 1990-talet upptäckte att Palij, som flyttade till USA 1949, under andra världskriget hade arbetat som vakt i arbetslägret Trawniki, ledde det till att han 2003 förlorade sitt amerikanska medborgarskap som han hade erhållit 1957. Nu har han deporterats till Tyskland, där han enligt den judiska telegrambyrån JTA ”kan” komma att ställas inför rätta för sina ”handlingar” under sin tid som lägervakt.

Illegal, statslös krigsförbrytare som inte har begått några krigsbrott

Judar tillhörande New Yorks kongressdelegation krävde förra året att president Donald Trumps administration skulle deportera Palij på grund av att hans ”krigstidsaktiviteter, brott mot mänskliga rättigheter och immigrationsbedrägeri”. Enligt amerikansk domstol hade Palij varit bisittare i rättegångsförfaranden mot arbetsfångar i lägret, även om domstolen inte har kunnat påvisa att han skulle ha utfört några mord.

I ett meddelande från Vita huset som släpptes när Palji hade landat i Tyskland står det att president Donald Trump hade beslutat att Invandrings- och tullmyndigheten skulle ”avlägsna denna krigsförbrytare från USA:s mark”.

”Trots tidigare deportationsbeslut som fattades redan 2004 har tidigare administrationer misslyckats med att avlägsna Palij. För att skydda löftet och friheten för förintelseöverlevare och deras familjer, har president Trump prioriterat avlägsnandet av Palij”, står det vidare i uttalandet.

Trump har satt press på Tyskland

Misslyckandet med att deportera Palij berodde tidigare på att Tyskland, Polen och Ukraina vägrade att ta emot honom. Att dessa länder har tillfrågats beror på att Palij var polsk medborgare härstammande från ett område som nu tillhör Ukraina. På grund av ländernas tidigare vägran har Palij levt som statslös i rött tegelhus i Queens tillsammans med sin fru, som numera är 86 år gammal. Deportationen innebär att paret måste skiljas åt.

Nu har Tysklands utrikesdepartement sagt att deras beslut att acceptera att Palij deporteras till Tyskland visar att landet tar sitt ”moraliska ansvar”. Tysklands sionistiske utrikesminister Heiko Maas säger till tidningen Bild att de som har ”begått de värsta brotten för tyskarnas räkning” ska ställas till svars.

Judarnas hat triumferar ännu en gång

Juden Efraim Zuroff som är Östeuropas chef för Simon Wiesenthalcentret skriver i ett uttalande att en ”14 år lång kampanj har äntligen krönts med framgång; Trawnikivakter förtjänar inte privilegiet att bo i USA och detta har äntligen uppnåtts i natt.”

Juden Edward Mosberg, en 93-årig så kallad förintelseöverlevare från Polen, numera en rik byggherre i New Jersey, säger att trots att ”beslutet kommer sent, är det en bra och positiv handling och vi är tacksamma gentemot USA för att denna djävulska man ska bli straffad för sina brott.” Mosberg sade detta på tisdagen under en tur på Auschwitz’ minnesmuseum i Polen som han besökte tillsammans med fyra republikanska kongressledamöter, som en del av en delegation från ”Åminnelsegruppen från förintelsens djup”.

Källa:
Nazi camp guard Jakiw Palij deported from U.S. to Germany


  • Publicerad:
    2018-08-21 16:45