Dagens datum 3 april: Denna dag 1945 terrorbombades tyska Nordhausen av de allierade. Efter massakern radades de tusentals liken upp och skylldes på tyskarna.

nordhausen7

De döda kropparna efter de allierades bombningar av Nordhausen.

Den 3 april 1945, när kriget i det närmaste var över, fortsatte de allierade att terrorbomba civila i Tyskland. Turen hade nu kommit till Nordhausen i delstaten Thüringen i mellersta Tyskland. 75 procent av staden förstördes och minst 8 800 människor dödades av de terrorbombningar som utfördes av Royal Air Force.

Av dessa 8 800 var även 1 500 fångar i Mittelbau-Dora – ett underläger till Buchenwald – som dessutom var sjuka fångar på underlägrets sjukavdelning.

Ytterligare en bild av Nordhausen. Här syns bombningarnas verkningar tydligare.

Ytterligare en bild av Nordhausen. Här syns bombningarnas verkningar tydligare.

Efter bombningen evakuerades fångarna och flydde med tyskarna till ett annat, närliggande underläger (Harzungen), som låg cirka 1,5 mil bort.

Efter att amerikanska trupper intagit Nordhausen en vecka senare kom den allierade massakern att fungera som bildbevis för ”förintelsen” i den allierade propagandan. Begreppet ”förintelsen” hade vid denna tid ännu inte uppfunnits, men bilderna från Nordhausen blev en av de allra första bilderna som kablades ut för att bevisa att man försökte ”utrota” människor.

Denna bild publicerades i den amerikanska veckotidningen Life.

Denna bild publicerades i den amerikanska veckotidningen Life.

De amerikanska trupperna såg till att rada upp liken och fotografera dem för att använda bilderna i propagandasyften. De publicerades sedan i flera amerikanska tidningar, däribland tidningen Life den 21 maj 1945 med rubriken: ”Kroppar av nästan 3 000 slavarbetare i Nordhausen.”

I artikeln antyds att fångarna dött av svält, överarbete eller att de blivit slagna till döds. Den tyske historikern  Martin Broszat, och andra, har dock konstaterat att bilden visar fångar som massakrerats av de allierade den 3 april 1945 (M. Broszat, Studien zur Geschichte der Konzentrationslager, 1970).

De dödade människorna under det allierade bombangreppet i Nordhausen användes senare även som bevismaterial under Nürnbergrättegångarna. En film spelades in av judiska filmarbetare från Hollywood på uppdrag av US Department of Defense. Denna dokumentärfilm, Nazi Concentration Camps, spelades upp i Nürnberg den 29 november 1945. Samtidigt som den filmsekvens som visar Nordhausen, som felaktigt beskrivs som ett koncentrationsläger, säger speakerrösten: ”Minst 3 000 politiska fångar dog här i de brutala händerna på SS-trupper och benådade tyska kriminella som var lägervakter.” Se filminslaget om Nordhausen nedan:

Att segermakterna använde bild- och filmmaterial från sina egna massakrer och skyllde dåden på det nationalsocialistiska Tyskland skedde massvis med gånger, där Katynmassakern är den mest kända av deras propagandalögner. Även idag avslöjas ”bildbevis” som falska, exempelvis relativt nyligen då en av de mest kända förintelsebilderna, från Buchenwald, visade sig vara manipulerad.

De allierade tvingade också tyska civila att begrava offren och känna skuld inför offren.

De allierade tvingade sedan tyska civila att begrava offren och känna skuld inför offren.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-04-03.


  • Publicerad:
    2019-04-03 00:00