Italien vill förbjuda främmande språk i den offentliga sektorn
ITALIEN • Italien vill kunna förbjuda att främmande språk används inom den offentliga sektorn. Enligt en föreslagen lag ska det tillsättas en kommitté som ska säkerställa korrekt användning av det italienska språket i skolor, media, handel och reklam.
Italienare som använder engelska eller andra främmande ord i officiell kommunikation kan få böter på upp till 100 000 euro (1 127 630 kronor) enligt ny lagstiftning som presenterades av premiärminister Giorgia Melonis parti Italiens Bröder.
Medan lagstiftningen omfattar alla främmande språk, är den särskilt inriktad på ”anglomani” eller användning av engelska ord, som utkastet säger ”förnedrar och förödmjukar” det italienska språket och tillägger att det är ännu värre eftersom Storbritannien inte längre är en del av EU. Lagförslaget, som ännu inte har gått upp till parlamentarisk debatt, kräver att alla som innehar ett kontor i offentlig förvaltning ska ha ”skriftlig och muntlig kunskap och behärskning av det italienska språket.” Det förbjuder också användning av engelska i officiell dokumentation, inklusive ”akronymer och namn” på arbetsroller i företag som är verksamma i landet.
Utländska enheter skulle behöva ha italienska utgåvor av alla interna regler och anställningsavtal, enligt ett utkast till lagstiftningen som CNN sett. Den första artikeln i lagstiftningen garanterar att även på kontor som hanterar icke-italiensktalande utlänningar måste italienska vara det primära språket som används. Artikel 2 skulle göra italienska ”obligatoriskt för främjande och användning av offentliga varor och tjänster på det nationella territoriet.”
Enligt den föreslagna lagen skulle kulturministeriet inrätta en kommitté vars uppdrag skulle omfatta ”korrekt användning av det italienska språket och dess uttal” i skolor, media, handel och reklam. Detta skulle innebära att säga ”bru-shetta” istället för ”bru-sketta” kan vara ett straffbart brott.