Italien beskattar bankernas övervinster
ITALIEN • Italiens regering gick måndags ut med att de ska införa en engångsskatt för landets banker. Detta görs på grund av de stora vinster som bankerna gör på grund av räntan, pengarna ska istället gå till hushåll med höga bolån.
I måndags kväll tillkännagav Italiens regeringskoalition en engångsskatt på landets banker. De vinster som bankerna gör på grund av det stora räntegapet – skillnaden mellan deras utlånings- och inlåningsränta – ska nu beskattas med 40 procent. Pengarna ska gå till hushåll som kämpar med höga kostnader för bolån.
— Syftet med skatten är både att få in pengar till statskassan och försöka få bankerna att ändra sitt beteende och minska räntegapet, säger Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.
Efter beskedet störtdök bankernas aktier, vilket fått regeringen i Rom att lova ett skattetak för de individuella bankerna.
— Den italienska statsskulden är hög, närmare 150 procent av bnp. Så fort det blir finansiell oro är man orolig för det italienska banksystemet, som sitter på väldigt mycket italienska statspapper, säger Harry Flam.
Italien är hittills det största EU-landet som inför en tillfällig bankskatt med anledning av ränteläget, de är dock inte det första landet. Även Spanien införde tidigare i år en skatt på knappt 5 av bankernas ränteintäkter, under två år. Ungern, som har Europas högsta räntor, har också infört en tillfällig bankskatt. Det har även Tjeckien och Litauen. I Belgien har det lagts fram ett liknande förslag.