NORDEN Antalet svenskar som flyttar till Åland har ökat markant de senaste åren. Många barnfamiljer söker sig till ön för trygghet och närhet.

Antalet personer som flyttar från Sverige till Åland varje år har under lång tid legat mellan 300 och 400 personer. Trots att det inte finns någon tydlig statistisk uppgång att förlita sig på, rapporterar lokala fastighetsmäklare till SVT att intresset från Sverige har ökat samt fortsätter att öka under de senaste åren.

Sedan år 2015 har det flyttat runt 300 eller 400 personer från Sverige till Åland årligen. Även om statistiken inte pekar på någon tydlig trend, uppger lokala fastighetsmäklare för Uutiset, att de nu märker ett större intresse från Sverige än tidigare.

– Ja, det är helt uppenbart. Till största delen är det barnfamiljer som söker trygghet och närhet, säger fastighetskonsulten Markus Fellman.

En av de familjer som flyttat till ön är familjen Lundgren, som flyttade från Upplands Väsby, norr om Stockholm.

– Även om vi personligen inte drabbades av någonting, så kände man hela tiden en oro. Den oron finns inte här, säger Linda Lundgren.

En annan familj som flyttat är familjen Johansson, som flyttade 2015.

– Under tiden vi bott på Åland har det bara eskalerat i Sverige. Här är jag aldrig rädd att gå omkring ensam på natten, i mörkret, i en park. Inte ens inne i Mariehamn., säger Victoria Johansson.

Andelen av Ålands befolkning som är födda i Sverige har gått upp de senaste åren och ligger nu på 10,5 procent. En annan möjlig orsak bakom viljan att flytta är att det är lagligt att hemskola på Åland medan det i Sverige har varit olagligt sedan 2011.