REPRESSION Efter omfattande invandrarkravaller som svar på grundlagsskyddade åsiktsuttryck väljer nu regeringen att ändra i ordningslagen. Lagändringen motiveras med att ”rikets säkerhet” ska stärkas.

Med anledning av invandrarkravaller i samband med diverse lagenliga och grundlagsskyddade demonstrationer där koranen brändes har nu regeringen beslutat att inskränka mötesfriheten som en ”lösning” på problemet. I ett pressmeddelande på regeringen.se skriver man följande:

Under senare tid har Sveriges säkerhetspolitiska läge allvarligt försämrats. Det råder ett högt terrorhot mot Sverige och landet står i fokus för våldsbejakande extremism. Vissa företeelser i samband med demonstrationer har bidragit till detta. Hot mot Sverige som land, det svenska samhället i stort, svenska intressen utomlands och svenskar i utlandet har förekommit från en mängd aktörer efter vissa demonstrationer i Sverige. Dessa aktörer har utnyttjat händelser i Sverige som förevändning för att hetsa och bruka våld, bland annat genom att svenska beskickningar har attackerats.

Vidare skriver man att man den 18 augusti 2023 gett en särskild utredare i uppdrag att se över hur man kan begränsa allmänna sammankomster genom att hänvisa till ”rikets säkerhet”. Man skriver även något att ”Utredningen har inte haft i uppdrag att överväga eller lämna förslag till grundlagsändringar eller straffrättsliga begränsningar av yttrandefriheten”.

Resultatet

På grund av att ändringar i grundlagen tar lång tid och är svåra att genomföra försöker regeringen istället använda ordningslagen som verktyg. Den ”uppdaterade” ordningslagen, som träder i kraft 1 juli 2025 har fått sex nya paragrafer som möjliggör att man kan neka medborgare deras grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera. Man kan läsa om de nya paragraferna på sidan 35 i utredningen som regeringen publicerat på hemsidan. Bland annat säger paragraf 10 nu följande:

Polismyndigheten får besluta
om annan tid eller plats för en
allmän sammankomst än den som
angetts i ansökan eller helt vägra
tillstånd till sammankomsten
endast om det är nödvändigt

Nr 1: Med anledning av att det står klart att sammankomsten är ägnad att medföra en påtaglig fara för att brottslighet som hotar Sveriges säkerhet begås i Sverige eller mot svenska intressen utomlands eller för att Sveriges säkerhet hotas på något annat sätt,