USA FBI har identifierat en 20-åring med oklar politisk hemvist som den misstänkta skytten bakom mordförsöket på Donald Trump. 20-åringen är registrerad som republikan men har också donerat till Bidens kampanj.

FBI har identifierat 20-åriga Thomas Matthew Crooks som den misstänkta skytten bakom mordförsöket på den republikanska presidentkandidaten Donald Trump. Crooks, som bodde en timme från brottsplatsen i Bethel Park, använde sin fars vapen vid dådet. Thomas tog studenten från Bethel Park High School 2022, där han belönades med diplom för sina kunskaper i matematik och naturvetenskap.

I presidentvalet 2020 var han för ung för att rösta. Dock var han registrerad som republikansk väljare i primärvalen våren 2024. Trots detta donerade han 15 dollar till en grupp som stödde Joe Biden dagen då Biden svors in som president 2021, enligt SVT.

Efter att Crooks identifierades som den misstänkte gärningsmannen spreds en video på nätet där en man uttrycker hat mot Trump och republikaner, men personen i videon var inte Crooks. Flera nyhetskällor publicerade även bilder på en man som påstods vara skytten, vilket senare visade sig vara felaktigt.

Oklart motiv bakom mordförsöket

Den misstänkte skytten hade ingen tidigare brottshistorik i Pennsylvania. Vid mordförsöket använde han en lagligt införskaffad halvautomatisk AR-15. Efter att ha öppnat eld mot Trumps kampanjmöte blev Crooks skjuten av en krypskytt från Secret Service.

En man som närvarade vid kampanjmötet berättar att han såg Crooks krypa upp på taket och försökte varna polisen innan skotten avfyrades. I skyttens bil, parkerad nära platsen, hittade polisen explosiva föremål. Liknande föremål påträffades även i Crooks hem.

När media kontaktade Crooks far under lördagskvällen var han förvirrad och sa att han försökte förstå ”vad i helvete det är som händer”. Han meddelade att han skulle tala med polisen innan han uttalar sig vidare om sin son.

Motivet till mordförsöket är fortfarande okänt, men FBI utreder händelsen som ett mordförsök.