NEDERLÄNDERNA En staty av Anne Frank har blivit pyntad med pro-palestinsk graffiti, inklusive slagordet ”Free Gaza”. Detta är andra gången på kort tid som den dekorerats.

Anne Frank, berömd för sin dagbok som sägs beskriva tiden då hon och hennes familj gömde sig för de tyska nationalsocialisterna på en vind i Amsterdam. Nu har hennes staty åter blivit pyntad med pro-palestinsk graffiti. Förutom slagordet ”Free Gaza” har statyns händer målats blodröda.

Statyn, som står i Amsterdam, vandaliserades natten till söndag enligt polisen. Enligt Aftonbladet har ingen gripits för dådet. Detta är andra gången på en månad som statyn utsatts för liknande skadegörelse. Efter den första incidenten den 9 juli har krav på videoövervakningskameror och nattbelysning rests.

Bronsskulpturen, skapad av konstnären Jet Schepp, föreställer Anne Frank på väg till sitt gömställe. Anne Frank dog av tyfus i koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945, 15 år gammal. Hennes död orsakades således inte alls av tyskarna, utan av de svåra förhållandena i lägret, som i sin tur hade orsakats av allierade bombningar och blockader.