Forskare: Ingen minskning av insekter i Sverige
DJUR&NATUR • En ny studie från SLU visar att antalet insekter i Sverige har förblivit stabilt över de senaste 35 åren, till skillnad från den kraftiga minskning som rapporterats i övriga Europa. Forskare undersöker nu varför Sveriges insektsbestånd inte minskat, med hypoteser om att klimatförändringar och tidigare intensifierad jordbrukspraxis kan spela en roll.
Tidigare rapporter har visat att antalet insekter i Europa minskar kraftigt, men ny data tycks visa att det inte gäller Sverige.
Mattias Jonsson, forskare vid SLU, har presenterat data från fyra sugfällor i Sverige. Genom att räkna biomassa och antalet insekter som samlats i fällorna kunde forskarna konstatera att antalet insekter i Sverige är ungefär lika nu som för 35 år sedan.
— Efter de många larmrapporterna kom vi på att det finns prover från de fyra sugfällorna sparade så vi gick tillbaka och analyserade dessa. Det rör sig om tidsserier från mitten av 1980-talet fram till i dag, från Alnarp i Skåne, här i Ultuna i Uppland, Lanna i Västergötland och Sunderbyn i Norrland, säger Mattias Jonsson.
Enligt forskarna ser man inte heller någon tendens till att antalet insekter i Sverige minskar.
— Det går inte att se någon generell kollaps, utan mängden biomassa går upp och ner över tid. I Alnarp handlar det snarare om en uppgång under en stor del av perioden, säger Jonsson.
Under hösten ska Jonsson och flera forskare försöka analysera varför den svenska studien skiljer sig från tidigare europeiska studier. En hypotes är att klimatförändringar inte påverkar lika mycket på våra nordliga breddgrader.
— När det blir lite varmare kan det också vara så att en del insekter gynnas. De kompenserar för negativa effekter från skogs- och jordbruk. Det kan också vara så att vi redan sett en nedgång av insekter när jordbruket var med intensivt på 1970-talet och att det till viss del redan skett en återhämtning genom naturvårdsåtgärder och minskad användning av bekämpningsmedel, säger Jonsson.
Forskarnas målsättning är att rapporten ska kunna presenteras i sin helhet senare i år. Den kommer då att innehålla fullständiga data och en djupgående analys.