NATUREN Karl Folkesson tipsar om teveprogrammet ”Ge oss naturen tillbaka”. En dansk kommun kämpar för att rädda insekterna.

Nyligen tipsade Marcus Hansson om SVT-dokumentären ”Fiskarnas rike”. Så då passar jag också på att tipsa om ett program som sänds i SVT, även om det tar emot lite grann.

Den danska TV-profilen Frank ”Bonderøven” Erichsen från programmet ”Hundra procent bonde”, som för övrigt också är ett ganska bra teveprogram, leder den nya serien ”Ge oss naturen tillbaka”.

Tillsammans med Hjørring kommun på Nordjylland startar han ett projekt för att rädda kommunens alla insekter som drabbas hårt av de stora spannmålsfälten och den nitiska gräsklippningen.

— Vi ska rädda insekterna och skapa en större biologisk mångfald. Kan jag på något sätt bidra till det, så är jag beredd, säger Erichsen i programmet.

Danskarna engagerar sig för naturen

Projektet får mycket uppmärksamhet och hundratals danskar är ivriga att hjälpa till. Både privatpersoner och företag bidrar med att göra trädgårdar, parker och andra kommunytor mer insektsvänliga. En del låter gräsmattan växa på sina ställen och andra börjar odla fler blommor och växter i trädgården.

I programmet gör man ett bra jobb med att både förklara att Danmarks insekter är hotade, varför och hur det har blivit så och vad man kan göra åt det.

— Vi pratar mycket om gräs, och problemet är att inget kan leva på en gräsyta. Den är en monokultur. Den erbjuder insekterna lika mycket föda som plattorna vi går på nu erbjuder, förklarar Erichsen när han promenerar till Hjørrings rådhus.

Hittills har det första av fyra avsnitt släppts på SVT Play och för ovanlighetens skull kommer jag att följa denna serie med spänning. Än så länge har jag ingenting att klaga på, det är ett riktigt sunt projekt.

En handling i folkgemenskapens tecken

Avslutningsvis vill jag säga att det är härligt att se så många etniska danskar samlas och engagera sig för någonting viktigt. Även om det är en så enkel och okontroversiell sak som att göra någonting nyttigt för den nordiska naturen.

Det rör sig fortfarande om hundratals danskar som i folkgemenskapens tecken samlas och agerar för att skapa förändring och det är mycket glädjande. När det nordiska folket en dag samlas och engagerar sig under tyrrunefanor så är jag helt övertygad om att ingenting kan stoppa oss.