NATUR I denna vackert filmade naturdokumentär får vi i första avsnittet följa laxen när den vandrar upp i älvarna för att reproducera sig. Problem uppstår för laxen eftersom vattenkraftverk står i vägen vilket lett till att laxen försvunnit helt från vissa älvar i Sverige.

I går började naturdokumentärserien Fiskarnas rike med första avsnittet av tre. Martin Falklind har filmat och är berättarröst i dokumentären. Detta kan ses på SVT:s TV-kanaler eller på SVT Play. I första avsnittet Älvarnas rike får tittarna se framförallt laxen i våra svenska älvar. Men det erbjuds även information om andra fiskar i svenska vatten såsom öringen. För att tittarna skall förstå naturens kretslopp så behandlas även växt- och insektslivet i älvarna som har störst utbredning i norra Sverige.

Politiska tyckandet, en smolk i dokumentären

I dokumentären uppmärksammas att vattenkraftverk har dödat laxen i flera älvar i norra Sverige. Tittarna lotsas in med kortfattade politiska poänger att laxens och lokalbornas räddning är turism i form av sportfiske. Samt mindre vattenkraftverk eller att de nuvarande installationerna byggs om så att laxen kan vandra upp i älvarna, med vilka pengar då frågar jag mig? Enligt mig så förstör detta dokumentären till viss del då en riktigt djup analys aldrig görs. Ett annat exempel på detta är när en representant från myndigheterna förklarar kortfattat att deras uppdrag går ut på att balansera flera önskemål. Elektricitet till svenska folket, fisk till fiskarna men även att laxen skall fortsätta få leva. Djupare problemfrågeställningar förs inte fram på den här extremt viktiga punkten. Vilken energipolitik och naturpolitik som krävs för att minimera eller slippa vattenkraften som nu dödar laxen i våra älvar.

Nu finns det två stycken till avsnitt så jag går kanske händelserna i förväg men efter att ha sett första avsnittet så hade jag önskat att man informerade och utbildade tittarna ännu mer om rika naturlivet tillsammans med filmmaterialet för att sedan kanske ägna ett avsnitt åt den politiska aspekten tillsammans med mindre andel filmmaterial som visar upp hur laxarna dör vid de uttorkade älvarna eller när de slår eller tröttar ihjäl sig vid fördämningarna.

Varför då se denna dokumentär?

Om en person vill titta på judiskt producerad Hollywoodfilm eller TV-serier så menar jag på att man skall spola det och istället ägna tiden åt att se Fiskarnas rike. För filmmaterialet som visar upp naturen i Sverige är faktiskt fantastiskt. Gillar du att titta på svensk natur så kommer den här naturdokumentären intressera dig. Det är också en fröjd att se volontärer som kämpar vid sidan av myndigheter för att få ännu mer liv i naturen genom att återställa naturen till dennes ursprungliga form efter att människan använt den för kommersiella syften såsom timmerstockning eller jordbruk. Eller de organisationer som försöker lösa problematiken med fisket genom att ge pengar till lokala fiskare så att de inte fiskar vid områden där laxen riskerar att försvinna.