Fridlysta hajar hittade döda utanför Lysekil – trålare misstänks
DJUR & NATUR • Ett 60-tal döda fiskar har hittats i Lysekils hamn. Nu misstänker man att en trålare kan ha dödat fiskarna.
Havsmagasinet Deep Sea Reporter skriver under onsdagen om hur ett stort antal döda hajar och andra fiskar har hittats på havsbottnen i Lysekils hamn.
Fyndet gjordes i lördags när ett gäng marinbiologi-studenter fick syn på fiskarna på bottnen. Det handlade mestadels om fridlysta pigghajar och rockor.
— Det är så tragiskt. Att det ska få vara så här i Sverige, att fredade fiskar kan behandlas på det här sättet. Bottentrålningen skadar hajarna, de plågas till döds, säger studenten Valdemar Klemming till Deep Sea Reporter.
I filmen kan man se hur en del hajar fortfarande lever, men är bortom räddning och fortfarande kippar efter andan. Undervattensfilmaren Tobias Dahlin är övertygad om att fiskarna har dumpats av fiskare.
— De är utan tvekan dumpade där, allt annat är uteslutet, säger Dahlin och fortsätter:
— Havsytan är en barriär. Det som pågår där under ser inte vanliga människor, då kan det här fortsätta. Mycket av det hade aldrig kunnat fortsätta om det skedde på land.
Fiskare vill inte intervjuas
SVT har tagit kontakt med flera småbåtsfiskare och trålare i Lysekil. Ingen av dem vill delta i en intervju, men bekräftar att de ofta får med fridlysta hajar i fångsten.
Eftersom de inte får tas upp måste fiskarna kastas i igen.
Deep Sea Reporter förklarar vidare att vild fisk inte omfattas av djurskyddslagen. De skriver:
Vid fritidsfiske är det relativt lätt att sätta tillbaka en fredad fisk som man har råkat få på kroken. Det är svårare att förstå hur det ska gå till när fisken ligger mitt i en trål. Men fiskaren är skyldig att försöka rädda livet på den fridlysta fisken.
Vore detta på land skulle dumpningen av skadade djur betraktas som djurplågeri – men vilda fiskar omfattas inte av djurskyddslagen. Eller begår man ett brott om man misshandlar fisk som har fångats? Deep Sea Reporter forskar i ämnet. Vi kommer också att ställa frågan till berörda myndigheter:
Hur skyddar ni fridlysta och utrotningshotade fiskar så länge bottentrålning är tillåten?