INRIKES Den medieaktuelle V-ledaren Kristofer Lundberg får nu intern kritik för koppling till en terrorklassad palestinsk motståndsrörelse. Som svar ifrågasätter han USA:s terrorlistor.

Vänsterpartiets ordförande i Angered Kristofer Lundberg anklagas för att ha misshandlat journalisten Joakim Lamotte i samband med en demonstration för Palestina förra helgen. Nordfront har också kunnat avslöja Lundbergs bakgrund i Rättvisepartiet socialisterna och våldsvänstern.

Nu har han återigen skapat kontroverser, denna gång inom Vänsterpartiet. Bakgrunden är att Lamotte avslöjat att Lundberg i februari öppnade ett årsmöte för V i Angered genom att läsa upp en hälsning från den av USA terrorklassade Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP). Den terrorklassade organisationen tillhör den marxistiska falangen i det palestinska motståndet och har anklagats för terrordåd mot judar.

”Länge leve ert uppskattade årsmöte, länge leve era kontinuerliga ansträngningar, leve världens fria människor, leve Palestina, leve Gaza, må den sionistiska ockupationen falla, bojkotta Israel”, löd hälsningen som lästes upp av Lundberg.

Aftonbladet skriver att Lundbergs överordnade i Vänsterpartiet är mycket kritiska till att han läst upp en hälsning från en organisation som terrorklassats av USA.

”När det gäller PFLP så är det glasklart att eventuellt stöd till dem inte är Vänsterpartiets linje”, skriver Håkan Eriksson, distriktsordförande i Göteborg, till tidningen. Vänsterpartiets partisekreterare Aaron Etzler skriver:

Jag har pratat med Kristofer Lundberg, även distriktet har gjort det, och vi kommer att fortsätta de samtalen. Vi ser särskilt allvarligt på frågan om PFLP.

Till Aftonbladet förnekar Lundberg att han haft kontakt med PFLP, som han bedyrar är både demokrater och feminister. Han försvarar dock deras motstånd mot den israeliska ockupationen.

— Israel ockuperade Palestina 1948. 20 år senare bildas en folkfront som gör motstånd mot den ockupationen, där nöden kräver en viss typ av politiskt arbete, säger Kristofer Lundberg.

— De nyttjar den rätt till självförsvar som folkrätten ger dem.

Men Lundberg går längre än så och ifrågasätter huruvida USA:s terrorlistor, där Nordiska motståndsrörelsen hamnade tidigare i sommar, överhuvudtaget är relevanta. Enligt Lundberg är både USA och EU:s terrorlistor ”väldigt problematiska” eftersom USA ”mördat miljoner människor runt om i världen” och EU går i ”USA:s ledband”.

— Om inte Israel är terrorklassat för alla de massakrer som genomförts i Palestina sedan 1948, vad ger då någon rätten att terrorklassa någon annan?, fråga han Aftonbladet.