EKONOMI Volkswagen kan enligt uppgifter tvingas att skära ned upp till 30 000 jobb i Tyskland då efterfrågan på elbilar sjunker drastiskt. Samtidigt förnekar företagets ledning dessa siffror och förhandlingar med facket IG Metall inleds snart.

Volkswagen, en av Tysklands största biltillverkare, står inför stora ekonomiska problem och potentiella omstruktureringar som kan innebära uppsägningar av upp till 30 000 anställda i Tyskland, enligt en rapport från Manager Magazine. Volkswagen har dock ännu inte bekräftat denna siffra, och företagets allmänna företagsråd avfärdar uppgifterna som grundlösa och beskriver dem som ”nonsens”.

De pågående förhandlingarna mellan Volkswagen och IG Metall, som representerar en stor del av arbetskraften, är centrala för diskussionerna om företagets framtid. Förhandlingarna ska inledas den 25 september. Thorsten Gröger, IG Metalls förhandlare på Volkswagen, menar att fackföreningen inte kommer att acceptera några drastiska nedskärningar av arbetskraften utan motstånd.

"Gröna" omställningen bakom problemen?

Det spekuleras kring att Volkswagens ekonomiska bekymmer till stor del bottnar i att efterfrågan på elbilar inte passar tillverkningen. Efterfrågan har dykt sedan början av året då stöder för att köpa elbil togs bort av den tyska staten. I augusti i år registrerades 69 procent mindre tyska elbilar än under motsvarande tid ifjol.

Volkswagen har redan meddelat att man behöver göra betydande investeringar i ny teknik, inklusive batterier, mjukvara och nya drivsystem, fram till 2024. Efter det förväntas investeringarna minska. År 2027 beräknas företagets investeringar i FoU sjunka till mindre än 11 procent av intäkterna, och enligt företagets planer kan det sjunka ytterligare till 9 procent år 2030.

Volkswagen har även haft en central roll i att ”etablera” batteritillverkaren Northvolt i Sverige, och då i synnerhet bolagets fabrik i Skellefteå. Batteritillverkaren har i stort sett under sedan början lidit av ekonomiska problem och i förra veckan började det spekuleras om en nära förestående konkurs eller rekonstruktion för företaget. Volkswagen kommer dock till företagets räddning, efter dess förlust på 12,5 miljarder kronor under fjolåret.